Big Dutchmann ziet kansen voor mestverwerking op pluimveebedrijf

In april 2022 lag de prijs van NPK-meststof  tussen de 730 en 990 euro per ton. Uit economisch oogpunt wordt het gebruik van dierlijke mest interessanter voor landbouwbedrijven. Voor de pluimveehouder betekent dit dat de mest, vooral wanneer het in de juiste vorm wordt aangeboden, winstgevend kan worden verkocht, stelt de Duitse stalinrichter en bouwer van mestverwerkingsinstallaties Big Dutchman.

De verse mest van de leghennen en vleeskippen kan onder andere worden hergebruikt in een biogasinstallatie. Het hoge stikstofgehalte en de noodzakelijke afvoer van het digestaat kunnen hierbij echter grote uitdagingen zijn. Vooral in regio's met veel veehouderij kan sprake zijn van een mestoverschot en mest is sowieso geen transportwaardig product. Bovendien heeft niet elk pluimveebedrijf een biogasinstallaties in de directe omgeving.


Met het één tot twee keer per week ontmesten van de mestbanden is in de pluimveesector geen gebrek aan verse mest. Maar met een drogestofgehalte van 25 tot 30% is deze mest nog niet geschikt voor langdurige opslag.  Ook kan de ammoniakuitstoot in de mestopslag te hoog worden en in het ergste geval kan het opwarmen van de mest leiden tot brand. Een oplossing kan zijn de mest tot circa 85% droge stof te drogen. Inmiddels hebben  mestdroogtunnels zich voldoende bewezen. Deze kunnen heel eenvoudig in de lengte en omvang worden aangepast, op basis van het aantal dieren en de hoeveelheid mest.


Om de mest zo energie-efficiënt mogelijk te drogen, wordt aanbevolen hiervoor de restwarmte uit de stallucht te gebruiken. De warme afvoerlucht wordt middels ventilatoren met tot 4 m3 per uur en dier in de drukgang geblazen. Daar stroomt de warme lucht over de gehele lengte van alle verdiepingen van de tunnel, waarna de lucht er aan de andere kant weer uit komt. De geperforeerde mestbanden zorgen ervoor dat de warme lucht niet alleen over de mest wordt geblazen, maar er ook doorheen dringt. De droge kippenmest die zo ontstaat kan vervolgens eenvoudig worden bewaard in de mestopslag.


Om de vermarkting van de droge mest te optimaliseren wordt aangeraden van de gedroogde mest korrels te maken. Het pelletiseren reduceert het volume van de losse massa met zo'n twee derde. Daarom zijn gepelletiseerde mestkorrels ook veel makkelijker op te slaan en te transporteren dan niet-gepelletiseerde gedroogde mest. Naast zeer grote installaties voor het pelletiseren van droge kippenmest zijn er ook kleinere installaties verkrijgbaar. Een voorbeeld hiervan is de PelletBox 750 van Big Dutchman, die aansluitklaar als container wordt geleverd.  Een ingebouwde hygiënisator zorgt voor bacterievrije producten. 


Voor de investering voor de droog- en pelletiseringsinstallatie moet worden gerekend op een investering van circa 430.000 euro. Hierbovenop komen nog de jaarlijkse kosten voor arbeid, energie, onderhoud van ongeveer 200.000 euro. Als rekening wordt gehouden met inkomsten van 110 euro per ton pellets en een lineaire afschrijving over 7 jaar met een rente van 2%, dan is de winst bij een aantal dieren van 150.000 leghennen circa 69.000 euro per jaar. Dat betekent een terugverdientijd op de investering van 6,2 jaar.

Bron: Big Dutchman, 05/10/2022
Publicatie: 17-10-2022