Brabants melkveebedrijf wil investeren in monovergister en Gazoo-stikstofkraker

Melkveehouder en kaasmaker Herman van den Heuvel in het Brabantse Genderen investeert in een monovergister. Met gas en elektriciteit wordt zijn bedrijf dan zelfvoorzienend. Bovendien hoopt de melkveehouder met de geplande aanpassingen de emissie van ammoniak van zijn bedrijf met 350 koeien met ruim 70% te verlagen.

Van den Heuvel wil de huidige roostervloeren in de melkveestal dicht maken. De mest en de urine die op die dichte vloeren vallen, worden naar een centrale gang geschoven en vandaar gaat de drijfmest via een ondergrondse geul naar de monovergister, waar biogas wordt gewonnen uit de mest. Dat proces duurt dertig dagen. Twee gasverbrandingsmotoren zetten het biogas om in stroom en warmte.


Een deel van de stroom is voor gebruik in het hele bedrijf, inclusief de twee bedrijfswoningen. De resterende stroom, circa 300.000 kilowatt, levert Van den Heuvel aan het elektriciteitsnet. De vrijgekomen warmte is genoeg om de twee bedrijfswoningen en de kaasmakerij te verwarmen. De ondernemer verwacht jaarlijks 40.000 kuub gas te kunnen besparen.


Het digestaat wordt met een schroefpers gescheiden in een dikke en dunne fractie. De dunne fractie gaat naar de Gazoo-stikstofkraker. Die haalt de stikstof eruit en verwerkt dat een vloeibaar kunstmestvervangende meststof. De melkveehouder slaat die vloeibare meststof op in twee silo's. De rest is een vrij schone waterige fractie zonder stikstof, maar wel met andere mineralen. Die gaat terug naar de put in de stal. Daar wordt deze vloeistof gebruikt om de stalvloer regelmatig schoon te spoelen.


De dikke fractie van het digestaat wil de melkveehouder benutten als strooisel voor de ligboxen van de koeien.

Bron: Nieuwe Oogst, 05/09/2022
Publicatie: 23-09-2022