Dairy Campus geeft onderzoek naar magnesiumchloride toevoegen aan mest een vervolg
Door magnesium, in de vorm van magnesiumchloride, toe te voegen aan de mest ontstaat een scheikundige reactie met het in de mest aanwezige ammonium en fosfaat waarbij struviet wordt gevormd. Dit proces wordt al tientallen jaren gebruikt in de afvalwaterzuivering, waarbij daar het doel is om fosfaat vast te leggen in struviet. In mest is magnesium normaliter de beperkende factor. Door magnesiumchloride toe te voegen wordt kan er meer struviet worden gevormd en daarbij wordt het ammonium in de mest vastgelegd, wat leidt tot minder ammoniakemissie.
Magnesiumchloride wordt gewonnen door het bedrijf Nedmag in Veendam. Om de werking in mest aan te tonen financierde Nedmag eerst laboratoriumproeven. Daaruit bleek de chemische reactie inderdaad op te treden. Daarna is er twee keer een pottenproef opgezet, waarbij de methaan- en ammoniakemissie is gemeten uit de potten gevuld met melkveemengmest, waarbij diverse doseringen magnesiumchloride zijn gebruikt. Daarbij bleek een reductie van de ammoniakemissie tot wel 40% mogelijk, afhankelijk van de dosering van magnesiumchloride.
Nedmag ontwikkelde vervolgens samen met Farmin een transparant doseer-, meng- en monitoringssysteem om het gebruik van Farmin-g door boeren in de praktijk te borgen. Via sensoren in elke put wordt twee keer per dag de hoogte gemeten en doorgestuurd naar een database. Als een boer de vloeibare magnesiumchloride toedient gaat dat straks gebeuren via een pomp waar een flowmeter aan gekoppeld is. Ook die stuurt de gegevens over de toegediende hoeveelheid magnesiumchloride naar de database. Alle data komen samen in een app waarmee de boer ook de benodigde dosering kan bepalen.
Een eerste onderzoek op DairyCampus leverde niet de resultaten zoals werd verwacht op basis van de laboratoriumproeven. Het magnesiumchloride werd in één keer aan de mest werd toegevoegd. De reden dat bij eenmalige toediening van magnesiumchloride er geen effect op de ammoniakemissie gemeten werd, is waarschijnlijk dat de mest met magnesiumchloride continu snel wordt afgedekt met een laag verse mest en urine. Die toplaag, en de emissie afkomstig van de roostervloer, overstemmen het effect van de magnesiumchloride in de mest. In een vervolgonderzoek wordt het magnesiumchloride frequent over de roosters gesproeid. De proef duurt 20 weken.