Spanningspunten in mestbeleid in kaart gebracht

Via het onderzoek 'In gesprek over Koeien, kringlopen en mest', uitgevoerd door Wageningen University & Research, worden de spanningen tussen agrarisch ondernemers en de overheid verkend. Het kwalitatief onderzoek werd gedaan in opdracht van het ministerie van LNV.

In het rapport staan 5 portretten van melkveehouders die op hun eigen manier werken aan kringlooplandbouw en hun ervaringen met het mestbeleid delen. Daarnaast komen de perspectieven van drie ambtenaren en een mestadviseur aan bod. Het onderzoek is gedaan voordat de kwestie van derogatie aan de orde kwam. Uit de gesprekken komen een zestal spanningspunten naar boven. Onderzoekers zijn van mening dat inzicht krijgen in die spanningen een belangrijke stap betekent in het vinden van een oplossing.


Voor melkveehouderij zet de overheid via het mestbeleid in op een grondgebonden sector. Dit betekent dat alle melkveebedrijven hun mest op eigen bedrijf moeten plaatsen of bij een collega-bedrijf. Het advies van de onderzoekers is om de consequenties van een grondgebonden melkveehouderij beter in kaart te brengen. Het is volgens hen ook raadzaam het mestbeleid te verbreden met andere duurzaamheidsdoelen op het gebied van biodiversiteit, klimaatuitstoot en gezondheid.


Meer informatie is te vinden in het rapport 'In gesprek over koeien, kringlopen en mest: Melkveehouders en ambtenaren over mestpraktijk en beleid'.

Bron: Wageningen University & Research, 16/09/2022
Publicatie: 19-09-2022