Cumela voorziet minder innovaties in mesttechniek bij afbouw derogatie

De komende jaren neemt de druk op de mestmarkt fors toe door de verplichte afbouw van de derogatieregeling. Deze ontwikkeling heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor de melkveehouderij. Het is ook ingrijpend voor de bedrijfsvoering van loonwerkers en het leidt tot een grote verstoring van de mestmarkt. Cumela vreest dat het een forse kostenverhoging zal geven voor de mestafzet en dat dit de mogelijkheid om te investeren in innovaties bij het uitrijden fors ondermijnt. 

Deze week werd bekend dat de Europese Commissie aan het Nitraatcomité een concept voor een derogatieregeling voor Nederland voorlegt waarin de ruimte om extra mest uit te rijden vanaf volgend jaar wordt afgebouwd. In 2026 mag overal in Nederland nog maar 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare worden gebruikt.


Voor loonwerkers die mest uitrijden bij veehouderijbedrijven betekent de afbouw van de derogatie een fors omzetverlies. Het betekent dat hun apparatuur minder rendabel wordt en langer gebruikt moet worden om te worden terugverdiend. Daarmee verdwijnt de mogelijkheid om te investeren in de nieuwe technieken die nodig zijn om de stikstofemissies verder terug te dringen, aldus Cumela.


Het wegvallen van de derogatie betekent ook dat mestdistributeurs en mestverwerkers de komende jaren voor een grote hoeveelheid extra mest afzet moeten zien te vinden. Deze hoeveelheid loopt op tot ruim 10 miljoen ton mest extra in 2026. Het betekent dat de mest verder weg getransporteerd moet worden en dat zal de kostprijs voor de afzet verhogen, zo voorziet Cumela.

Bron: Cumela Nederland, 06/09/2022
Publicatie: 07-09-2022