Energiefonds Overijssel investeerde in verschillen mestvergistingsinstallaties

Het Energiefonds Overijssel financiert projecten die bijdragen aan de energietransitie. Daaronder zijn verschillende projecten voor mestvergisting. Het fonds kan meer risico nemen dan banken. Het Energiefonds bestaat sinds 2012 en heeft 250 miljoen euro uit staan via leningen, achtergestelde leningen en aandelenkapitaal. De rente voor de financiering van vergisters zit tussen 3% en 4,5%. Met een achtergestelde lening is de rente 1,5% tot 2% hoger dan voor een gangbare lening.

Onder andere het project Biogas Hoge Hexel van CCS Energie-advies en varkenshouder Willy Tijs ontving een miljoen euro financiering van het fonds voor een monovergister en groen gasinstallatie. Het varkensbedrijf levert zelf 60% van de mest voor de vergister, de rest wordt betrokken van varkensbedrijven in de buurt.


Een ander project betreft Maatschap Biogas I, een samenwerking tussen CCS Energie-advies en het melkveebedrijf van Erik Back in Lutten. Het project betrof de bouw en exploitatie van een monovergister inclusief een gasopwerkingsinstallatie op het erf van Back, waarbij groen gas wordt geproduceerd uit rundmest ter vervanging van aardgas. Met de installatie kan zo’n 20.000 ton rundveemest vergist worden. Het door de installatie geproduceerde groene gas wordt ingevoerd op het lokale gasnetwerk.


In de gemeente Twenterand financierde het fonds een monovergistingsinstallatie met opwerkingsinstallatie op het terrein van maatschap Folbert, een rosé kalverhouderij. De mest is afkomstig van het vleeskalverbedrijf. Leverancier van de installatie is HoSt. Het geproduceerde gas uit de mest wordt vervolgens behandeld en opgewerkt tot groen gas met aardgaskwaliteit. Dit groen gas wordt rechtstreeks geleverd op het lage druk net.

Bron: Boerderij / Energiefonds Overijssel, 05/09/2022
Publicatie: 06-09-2022