Het sentiment rond biovergisting kantelt
In het Brabantse Sint-Oedenrode draait sinds begin vorig jaar het bedrijf Groenewoud Gas. Uit rundermest wordt daar groen gas geproduceerd. Sinds het bedrijf draait, is er al voor 1,7 miljoen kuub groen gas geleverd aan het gasnet. De mest komt van 16 melkveebedrijven in de omgeving en wordt elke dag per vrachtwagen aangevoerd, De bedrijven liggen in een straal van circa 5 kilometer rondom het bedrijf.
De mest wordt vergist tot biogas en dat wordt vervolgens opgewerkt tot groen gas. Daarbij wordt met name CO2 verwijderd. Het CO2 wordt vloeibaar gemaakt en benut in de glastuinbouw. Door de vergisting brengen de melkveebedrijven de uitstoot van methaan met 90% terug; vanaf de stal en opslag van mest tot en met de aanwending.
Het digestaat na de vergisting wordt gescheiden in dunne en dikke fractie. De dikke fractie wordt verwerkt tot een droge, natuurlijke koemestkorrels, die onder andere worden verkocht via tuincentra. In de dunne fractie wordt de ammoniak via een ‘stikstofstripper’ gebonden in de vorm van ammoniumsulfaat. De melkveebedrijven die de rundermest leverden gebruiken het ammoniumsulfaat als alternatief voor kunstmest. De ammoniakuitstoot wordt door deze manier van vergisten in totaal met 60% gereduceerd.