'Varkenshouder kan monovergister binnen 8 jaar terug verdienen'
Biolectric is in Nederland betrokken bij meer dan 50 aanvragen voor de regeling SDE++ van veehouders hebben die willen investeren in monomestvergisting. Daaronder zijn ook 5 varkenshouders. Vanhee verwacht dat daar in 2022 nog zeker tien aanvragen bijkomen.
Een monomestvergister volgens hem interessant op een varkensbedrijf wanneer er aanvoer van mest van 6.000 vleesvarkens beschikbaar is. Daarnaast moet de mest zo vers mogelijk zijn. Drijfmest mag niet ouder zijn dan een week en als het gaat om de dikke fractie van gescheiden mest ligt de grens bij ongeveer 14 dagen. Is de mest ouder dan loopt de biogasopbrengst per kuub snel terug. Verder is het belangrijk dat de vrijkomende warmte nuttig kan worden aangewend.
Wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan dan is de terugverdientijd voor een monovergister maximaal 8 jaar. Dat is inclusief alle voorbereidende kosten voor het maken van plannen, de vergunning, de aanleg van de noodzakelijke infrastructuur en de vooropslag van mest. Uitgangspunt is dat het biogas in een wkk wordt gebruikt voor productie van elektriciteit.
In plaats van elektriciteit opwekken met een wkk is het opwaarderen van biogas tot groengas ook een optie. Dan is de totale investering wel beduidend hoger, benadrukt Vanhee. De installatie moet dan minimaal 15.000 ton varkensmest per jaar kunnen verwerken.