Dierlijke mest lijkt interessant in uienteelt op zandgrond
Op een perceel van loonbedrijf Schnieders uit Ter Apelkanaal werd bemest met 40 ton dunne fractie van zeugendrijfmest per hectare. Daarmee werd 90 kilo stikstof, 40 kilo fosfaat en 100 kilo kalium per hectare gegevn. Een tweede proefperceel is bemest met Ter 400 kilo NPK-kunstmest per hectare in een verhouding van 12-10-18. Daarnaast is er per hectare 200 kilo patentkali, 20 kilo magnesium en 135 kilo kalkammonsalpeter gestrooid.
De kunstmestkosten bedragen 460 euro per hectare, uitgaande van de prijzen van dit voorjaar. Het is nog niet bekend wat de loonwerker ontvangt voor het afnemen van zeugendrijfmest maar de verwachting is dat het om en nabij 3 euro per ton zal lggen. Het betekent dat de teeltkosten per hectare bij gebruik van drijfmest ongeveer 580 euro per hectare lager zijn.
Tot nu toe is er geen verschil in groei en kwaliteit te zien tussen de uien bemest met dierlijke mest en het uienperceel waar kunstmest werd gestrooid. Als dat zo blijft, dan is het rendabel om op zandgrond met dierlijke mest te werken. Delphy maakt na het rooien een definitieve vergelijking van de opbrengst en kijkt ook naar de kwaliteit van de geoogste uien.