Staghouwer benutte Wagenings rapport niet bij derogatieverzoek
De BoerBurgerBeweging wees er op dat er naar aanleiding van de literatuurstudie van 2017 praktijkonderzoek is uitgevoerd en daarbij is volgens de partij gebleken dat uitspoeling van stikstof uit dierlijke mest op uitspoelinggevoelige gronden aanzienlijk lager is dan dat van kunstmest.
In de literatuurstudie ging onderzoeker Herman de Boer van Wageningen Livestock Research in op het verschil in werking tussen stikstofkunstmest en runderdrijfmest. Hij wijst op seizoensverschillen in uitspoeling tussen stikstof uit kalkamonsalpeter en stikstof uit runderdrijfmest.
Stikstofkunstmest wordt tijdens het groeiseizoen gebruikt zodat het meteen kan worden opgenomen. Op korte termijn tijdens het groeiseizoen is er voor stikstof uit kunstmest een groter risico op uitspoeling dan runderdrijfmest. Runderdrijfmest bevat organisch gebonden stikstof dat pas later vrij kan komen en mogelijk uitspoelen na de omzetting. Dat betekent dat er nog steeds uitspoeling van de stikstof uit runderdrijfmest kan optreden verder in het seizoen.
Staghouwer stelt dat er in de studie doet geen vergelijkende uitspraken over de algehele risico's voor uitspoeling van stikstof uit kunstmest en runderdrijfmest worden gedaan door de onderzoeker. Daarom heeft hij het onderzoek niet aangeboden aan de Europese Commissie omdat het volgens hem niet bijdraagt aan de onderbouwing van de Nederlandse derogatieaanvraag.
De literatuurstudie ‘Nitrate leaching from liquid cattle manure compared to synthetic fertilizer applied to grassland or silage maize in the Netherlands’ is nog te vinden op de website van Wageningen University & Research. Het onderzoek werd gedaan voor Stichting Mesdag Zuivelfonds.