Actieprogramma Nitraatrichtlijn wordt niet aangepast bij afwijzen van derogatie

Het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn inclusief bijbehorend addendum is nodig om aan de vereisten van de Nitraatrichtlijn te voldoen en vormt daarmee de basis voor het huidige verzoek aan de Europese Commissie om een derogatie aan Nederland te verlenen om extra dierlijke mest te kunnen uitrijden. De voorwaarden die bij een eventuele derogatie gelden hebben dus geen invloed op het Nederlandse zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dat schrijft minister Staghouwer van LNV aan de Tweede Kamer.

Staghouwer reageert op de vraag van het CDA of er ook een scenario is uitgewerkt voor als er geen volledige derogatie voor 2023 verkregen wordt. De partij vroeg of de minister kan aangeven hoeveel dit boeren gaat kosten en op welke manier zij dan worden gecompenseerd. Daarnaast wilde de partij weten wat de gevolgen zijn voor het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn wanneer er geen derogatie voor 2023 verkregen wordt.


De minister laat het eerste deel van de vraag nog onbeantwoord en meldt slechts dat de procedure om tot een nieuwe derogatiebeschikking te komen nog niet is afgerond. Het proces is nu gericht op behandeling van een conceptbeschikking in het Nitraatcomité van 15 september. Zodra de Europese Commissie de conceptderogatiebeschikking deelt met de lidstaten zal minister hij melden onder welke voorwaarden de Europese Commissie bereid is een nieuwe derogatiebeschikking aan Nederland te verlenen.


In de brief over de toekomst van de landbouw die Staghouwer in september naar de Tweede Kamer stuurt zal hij nader ingaan op de betekenis van de conceptderogatiebeschikking voor de landbouw en hoe hier mee om te gaan. Dan zal hij ook ingaan op stand van zaken ten aanzien van de landenspecifieke voorziening die Nederland heeft aangevraagd voor het toestaan van kunstmestvervangers op basis van dierlijke mest.

Bron: Ministerie van LNV, 10/08/2022
Publicatie: 11-08-2022