'Monomestvergisting is cruciaal om stikstofcrisis op te lossen'

Monomestvergisting is een cruciaal onderdeel van de oplossing voor de stikstof- en milieuproblematiek waarmee de veehouderij nu wordt geconfronteerd. In combinatie met een stikstofstripper blijft een veehouderij over waarbij de emissies van methaan en ammoniak meer dan gehalveerd zijn, stelt projectaccountmanager Harm Wientjes van DLV Advies. “Als je dat combineert met vrijwillige extensivering of natuurinclusieve landbouw, dan haal je gemakkelijk 75% reductie van de depositie in een gebied."

Wientjes is ervan overtuigd dat met de combinatie van vrijwillige opkoop, managementmaatregelen en technische innovaties de stikstofdoelstellingen nabij natuurgebieden gehaald kunnen worden. Monomestvergisting is volgens hen daarbij een speerpunt. Bij monomestvergisting wordt de dagverse mest direct uit de stal afgevoerd, zodat er minder ammoniak wordt uitgestoten. De mest wordt op het boerenerf vergist, wat groen gas oplevert en de CO2-emissie vermindert. 


"Minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat heeft aangegeven dat er een bijmengverplichting komt van minimaal 20% groen gas op elke kuub aardgas in 2030. Dat betekent dat er veel groen gas nodig zal zijn. Het biogas uit de monomestvergisting kan worden omgezet tot groen gas of elektriciteit. Daarmee levert mestvergisting ook een bijdrage in de de energietransitie", aldus Wientjes.


De vergiste mest kan worden nabewerkt met gebruik van een stikstofstripper, zodat de veehouder een kunstmestvervanger kan produceren. Of de mest gaat na vergisting terug in de put, waarbij de vrijkomende ammoniak wordt afgevangen met een putluchtwassysteem. Zowel het strippen als het luchtwassen levert een kunstmestvervangend product op.


Die extra kunstmest uit dierlijke mest is van betekenis om een eventueel verlies van de derogatie te compenseren. Bovendien resteert na het vergisten en strippen een dikke mestfractie met evenveel fosfaat, maar minder stikstof. Ook dat past beter bij de situatie zonder derogatie. De productie van kunstmestvervangers gaat gepaard met een besparing van aardgas die anders nodig zou zijn om de benodigde extra kunstmest te produceren als de derogatie wegvalt.

Bron: DLV Advies, 09/08/2022
Publicatie: 09-08-2022