Varkensmest en concentraat kunnen zich meten met kunstmest

De Vlaamse onderzoeks- en adviesdienst Inagro en de Universiteit Gent doen sinds 2019 onderzoek naar de werking van herwonnen meststoffen in vergelijking met minerale kunstmest, digestaat en onbewerkte varkensdrijfmest of varkensurine. De onderzoekers focussen daarbij volledig op de stikstofwerking van de diverse meststoffen. In 2021 zijn aardappelen geteeld. Er waren nauwelijks verschillen in opbrengst tussen de percelen bemest met kunstmest, herwonnen meststoffen, varkensdrijfmest of ruw digestaat. 

Dit jaar wordt onderzoek gedaan in de teelt van maïs. In het onderzoek worden daarbij onbemeste percelen vergeleken met stikstofbemesting via kunstmest, varkensdrijfmest, ammoniumnitraat en ammoniumsulfaat. De dosering van al deze meststoffen wordt gedaan op basis van de adviesgift, op 70% van de adviesgift en 40% van het advies. Zo ontstaan 64 verschillende proefobjecten.


In het onderzoek wordt tevens berekend wat ammoniumnitraat, ammoniumsulfaat of ammoniumwater mag kosten voor de gebruiker, zonder dat de bemestingskosten stijgen in vergelijking met gangbare meststoffen. Door de sterk gestegen kunstmestprijs mag ammoniumnitraat inmiddels 0,297 euro per kilo product kosten, ammoniumsulfaat 0,146 euro en ammoniumwater 0,373 per kilo.

Bron: Boerderij, 27/07/2022
Publicatie: 28-07-2022