Installatie van Orgamex in Sterksel draait naar tevredenheid

De nieuwe mestverwerkingsinstallatie van het bedrijf Orgamex in Sterksel is sinds medio 2021 in gebruik. De installatie die is berekend op de verwerking van ongeveer 200.000 ton varkensmest per jaar, draait naar tevredenheid. Voor de levering van mest sluit het bedrijf jaarcontracten af waarbij er wordt gewerkt met vaste prijzen of op basis van de DCA-notering. Deels wordt ook digestaat verwerkt afkomstig van het mestvergistingsbedrijf Blue Sphere dat op hetzelfde bedrijventerrein in Sterksel actief is.

Orgamex koos bewust voor verwerkingstechnieken waar al veel ervaringen mee zijn. Een zeefbandpers scheidt de mest en de digestaat in een dikke en dunne fractie. De dikke fractie gaat deels rechtstreeks naar afnemers in het buitenland en deels met de digestaat naar de eigen composteringinstallatie in Bladel. Afhankelijk van de wens van de afnemer wordt het product gedroogd tot maximaal 60%. De helft van de dunne fractie wordt via omgekeerde osmose en een ionenwisselaar gezuiverd tot dunne fractie. Het andere deel gaat rechtstreeks naar afnemers in de akkerbouwgebieden.


De verwerkingskosten liggen door de gestegen energieprijzen hoger dan toen er een jaar geleden werd gestart. Dat komt ook terug in de verwaarding van de producten. Directeur Claudia van Genugten van Orgamex gelooft echter dat mestvergisting en -verwerking zeker toekomst heeft. "De overheid wil de productie van groen gas sterk opvoeren. Via de mix aan producten uit mestverwerking wordt precisiebemesting door akkerbouwers beter mogelijk. En dankzij de verwerking en vergisting worden de emissies van CO2, methaan en ammoniak lager."


Uitbreiding van de activiteiten is voorlopig echter niet aan de orde. De focus ligt op het optimaliseren van de keten en de verwerkingscapaciteit van de installaties.

Bron: Boerderij, 26/07/2022
Publicatie: 26-07-2022