Risico op veel boetes als derogatie voor 2022 uitblijft

Formeel is er geen derogatie toegekend aan Nederland om meer stikstof uit dierlijke mest op grasland uit te rijden dan de standaard Europese norm van 170 kilo per hectare. Het is ook onzeker of er later dit jaar nog een derogatie voor 2022 wordt verleend. Dit maakt dat veehouders die hun grasland op dezelfde manier bemesten als volgens de voorwaarden van 2021 het risico lopen op een hoge boete.

Mocht een derogatie voor 2022 uitblijven dan zijn er weinig mogelijkheden voor melkveehouders om een opgelegde boete aan te vechten, stellen advocaten. Om gebruik van derogatie te kunnen maken, moet een veehouder een vergunning aanvragen. Het loket om een vergunning aan te vragen is niet open geweest, dus boeren hebben geen vergunning en moeten zich aan de Europese norm van 170 kilo per hectare houden.


Het heeft volgens juristen ook geen zin om te hopen dat er geen handhaving komt. Dan gaat het gelijkheidsbeginsel en de beginselplicht om te handhaven spelen. NVWA en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) werken samen bij de handhaving van de mestwetgeving. De controle van de gebruiksnormen gebeurt na afloop van een kalenderjaar. Dan is per bedrijf duidelijk hoeveel mest er is geproduceerd en hoeveel er is gebruikt en opgeslagen of afgevoerd.


Bij het overtreden van de gebruiksnormen worden bestuurlijke boetes opgelegd. Voor het teveel aanwenden van stikstof uit dierlijke mest geldt een boetebedrag van 7 euro per kilo. Uitgaande van een bedrijf dat 250 kilo in plaats van 170 kilo stikstof per hectare aan dierlijke mest gebruikt resulteert dat in een boete van 560 euro per hectare. Als de totale stikstofgebruiksnorm kan de boete oplopen tot 840 euro per hectare.


Het naleven van de gebruiksnormen is ook een van de randvoorwaarden voor subsidie in het kader van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Een overtreding kan leiden tot een randvoorwaardekorting. De standaardkorting is 3% op het bedrag van de uitbetaling. RVO.nl kan het kortingspercentage verlagen naar minimaal 1% of verhogen naar maximaal 5%. Dit hangt af van de ernst, de omvang en de duur van een overtreding. Bij zeer lichte overtredingen kan RVO.nl ook een waarschuwing geven in plaats van een korting. Als er sprake is van opzet bij de overtreding, dan is de korting zeker 20% en kan die zelfs oplopen tot 100%.

Bron: Boerderij, 26/07/2022
Publicatie: 26-07-2022