Weidevogels worden geschaad door residuen van bestrijdingsmiddelen in mest

In een onderzoek van Buijs Agro-service en Stichting WECF Nederland in opdracht van de provincie Gelderland wordt een link gelegd tussen de afname van het aantal weidevogels en de aanwezigheid van residuen van bestrijdingsmiddelen in mest. De onderzoekers analyseerden de mest van 24 bedrijven in Gelderland waaronder 9 biologische veehouderijen. In 88 monsters van mest, krachtvoer en de bodem zijn sporen van 134 verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen in hoeveelheden die schadelijk zijn voor bodem en water en voor de insecten. Geen enkel monster was vrij van bestrijdingsmiddelen.
Buijs Agro-service en Stichting WECF Nederland presenteren de resultaten van hun onderzoek op vrijdag 12 april. De uitkomsten worden momenteel nog geverifieerd door enkele hoogleraren. De onderzoekers geven in de pers echter al een deel van hun bevindingen prijs. Ze stellen dat residuen van bestrijdingsmiddelen via het veevoer en stro dat veehouders gebruiken in de mest belanden. Ook worden er in stallen en mestkelders chemische middelen gebruikt om bijvoorbeeld vliegen te bestrijden. De residuen komen via de mest op het land en zijn daar schadelijk voor bodeminsecten en weidevogels, stellen de onderzoekers.

De onderzoekers vonden per kilo mest van biologische bedrijven gemiddeld 135 microgram insecticiden. Bij de gangbare bedrijven was dat 157 microgram. Onderzoeker Jelmer Buijs stelt dat groot aantal van de bestrijdingsmiddelen waarvan residuen zijn gevonden mogelijk van substantiƫle invloed is op het ecosysteem in het weidegebied. Het is onbekend wat effecten zijn van de stapeling van bestrijdingsmiddelen in de bodem en ook is nooit onderzocht hoe verschillende bestrijdingsmiddelen in de grond op elkaar reageren. In de mest van koeien op bedrijven met de hoogste scores aan residuen zijn nauwelijks of geen kevers gevonden.
Bron: Trouw, 23/03/2019
Publicatie: 25-03-2019