'Vroege vraag naar VVO's'

Vanwege de hoge kunstmestprijzen is er dit voorjaar veel dierlijke mest uitgereden op vee- en akkerbouwbedrijven. De melkveehouders met een mestoverschot zijn hierdoor eerder dan normaal gestart met het zoeken naar Vervangende Verwerkingsovereenkomsten (VVO's), zo vertelt manager Bas van den Bergh van mestafzet- en -verwerkingscoöperatie Mestac in Nieuwe Oogst
VVO is een manier om invulling te geven aan de mestverwerkingsplicht voor veehouders met een mestoverschot. Dit is mogelijk als andere veehouders meer mest laten verwerken (volgens de definitie in het mestbeleid) dan waartoe ze verplicht zijn. Dit teveel kan dan als VVO worden verhandeld.

Nieuwe Oogst schrijft dat niet alleen de vraag in de akkerbouw is gestegen, maar ook dat de mestverwerking lager is dan vorig jaar. Hoge prijzen voor energie en hulpstoffen zijn hier mede debet aan. Het aanbod aan VVO's is daarom ook lager dan vorig jaar.

Adviseur Gert Flinkert van Agrifirm ziet hetzelfde beeld ten opzichte van 2020 en 2021, maar voegt daaraan toe dat in de jaren ervoor er ook al vroeg in het seizoen vraag naar VVO's was.

Het al dan niet doorgaan van derogatie zal weinig verschil geven in de vraag en de prijzen van VVO's, omdat dit de stikstofbemestingsruimte beïnvloedt. De mestverwerkingsplicht is in fosfaat uitgedrukt.

Klik hier voor het hele artikel in Nieuwe Oogst.
Auteur: Jan Roefs
Bron: Nieuwe Oogst
Publicatie: 22-07-2022