Varkenshouder wil verwerking van digestaat verder optimaliseren

Varkenshouder Willy Tijs, die samen met het bedrijf CCS Energie Advies in Deventer een monomestvergister exploiteert bij zijn varkensbedrijf ’n Stol in Hoge Hexel, heeft verschillende plannen voor het verder optimaliseren van de verwerking van mest. Hij wil de dikke fractie hygiëniseren en voor het bewerken van de dunne fractie investeren in een stikstofstripper.

De bedoeling is om een deel van het geproduceerde gas te gaan gebruiken om de dikke fractie te hygiëniseren, zodat dit vanaf het bedrijf direct de grens over mag. Dat zorgt voor lagere afzetkosten. De verwachting is dat een exportwaardig product bijna kosteloos kan worden afgezet.


De dunne fractie van de vergiste vleesvarkensmest bevat per ton 1 kilo fosfaat en 6 kilo stikstof. Tijs ziet mogelijkheden om ook de afzetkosten van de dunne fractie te verlagen. Het plan is om te investeren in een stikstofstripper. Daarmee is het mogelijk de ammoniakale stikstof uit de dunne fractie te verwijderen.


De dunne meststof die resteert bevat dan alleen 3 kilo organisch gebonden stikstof per ton. Het betekent dat een groter volume mest dichtbij het bedrijf is te plaatsen, omdat de gehalten lager zijn. Het concentraat dat de stikstofstripper produceert bevat ammoniumsulfaat en is af te zetten als kunstmestvervanger.


Tijs is ook van plan een nieuwe stal te bouwen en ditmaal met een systeem waarbij de mest dagelijks uit de stal wordt verwijderd. Dan is voor de monovergister dagverse mest beschikbaar, waardoor de productie aan biogas per kuub mest nog hoger zal zijn.

Bron: Boerderij, 09/07/2022
Publicatie: 22-07-2022