Vooral mestdistributiebedrijven ondertekenen gedragscode Keurmest

Momenteel zijn nog niet alle partijen in de mestketen even goed vertegenwoordigd in de 160 ondertekenaars van Keurmest. Het zijn vooral mestdistributiebedrijven die de gedragscode ondertekenen. De meeste mestverwerkende bedrijven en veehouders zijn terughoudend. Ze stellen dat zij zelf weten of ze al dan niet goed bezig zijn en achten hiervoor geen externe bevestiging nodig. Ze vrezen ook dat het een voorbode is van meer en strengere regels.
De partijen achter Keurmest willen toe naar een certificeringsysteem van de hele mestketen. Deze integrale certificering moet in de zomer van 2019 beschik baar komen, aldus Ruud Huirne, voorzitter van stichting Mestafzetcontrole. Deze stichting heeft de focus op het oprichten van dit certificeringsysteem. Het systeem zal zo goed mogelijk worden aangesloten op de Kringloopwijzer of andere bestaande managementsystemen. Een verregaande digitalisering zal zorgen voor minder administratieve lasten voor alle partijen en minder kans op fouten.

Acht werkgroepen werken samen met Kiwa aan het ontwerpen van een certificeringssysteem voor melkvee-, varkens-, kalver- en pluimveehouderij, voor loonwerkers en intermediairs, voor bewerkers en verwerkers, voor de akkerbouw en voor de vollegrondsgroenteteelt. Als iets niet in orde is, volgt een verbetertraject. Uiterste sanctie zal zijn een schorsing of zelfs uitsluiting, waardoor een bedrijf geen zaken meer kan doen met andere gecertificeerde bedrijven, geen nieuwe lening meer bij de Rabobank krijgt en geen lid meer kan zijn van LTO, POV of Cumela Nederland. De handhaving zal nog wel steeds door de overheid gebeuren.
Bron: Vlaams Coƶrdinatiecentrum Mestverwerking, 12/03/2019
Publicatie: 22-03-2019