Veehouderijsectoren willen beleidsimpuls voor innovaties in stallen
De veehouderijorganisaties stellen vast dat innovaties voor stallen erg langzaam beschikbaar komen voor de markt. Het huidige beleid is volgens hen onvoldoende gericht op de ondersteuning van de implementatie van innovaties. Vooruitlopend op formele besluitvorming binnen de Rijksoverheid en het instellen van een regie-orgaan hebben zij een eigen voorstel uitgewerkt.
Voor 1 oktober 2022 heeft iedere veehouderijsector 2 doorbraakinnovaties geselecteerd, en wordt daarvoor publieke en private ondersteuning georganiseerd om deze zo snel mogelijk tot metingen te komen voor een erkenning binnen de Regeling ammoniak en veehouderij. Daaraan gekoppeld wordt samen met gemeenten, provincies, omgevingsdiensten en de Rijksoverheid gewerkt aan het testen van protocollen om sensor- en datasystemen bij deze innovaties te kunnen inzetten binnen de kaders van de Crisis- en herstelwet.
Het doel is dat voor het einde van het jaar in minimaal 4 gemeenten een pilot draait. In samenwerking met markt- en onderzoekspartijen zoals bijvoorbeeld Connecting Agri&Food wordt een begin gemaakt met de plaatsing van een groot aantal meetsensoren bij veehouderijbedrijven. Zo kan er ervaring worden opgedaan met de variatie in emissie in de praktijk en kan er onderzoek worden gedaan naar verklaringen van deze variatie.
Voor het maken van een selectie voor innovaties in investerings- en subsidieregelingen zijn objectieve criteria noodzakelijk, schrijven NMV, POV, NVP, SBK en LTO. Na de start van fase met de pilots en metingen op praktijkbedrijven kunnen deze uitgewerkt worden. De veehouderijorganisaties willen ook samen met overheden nadenken over een geschikte systematiek voor vergunningsverlening, toezicht en handhaving.
Voor het eerste jaar verwachten de veehouderijorganisaties in totaal maximaal 4,4 miljoen euro nodig te hebben en daarnaast 500.000 euro voor een onderzoeksprogramma rond gebruik van sensoren, in combinatie met een verstrekkingsregeling voor de sensoren ter waarde van 1,8 miljoen euro. Op 1 september 2023 zouden er minimaal 10 systemen in de toelatingsprocedure voor de Regeling ammoniak en veehouderij moeten zitten, zodat deze eind 2023 via een voorlopige erkenning voor de markt beschikbaar kunnen zijn.
Meer informatie is te vinden in de brief van de organisaties aan minister Staghouwer van LNV.