Kamerbrief bijmengverplichting Groen Gas voor bebouwde omgeving

Minister Jetten van Klimaat en Energie heeft een kamerbrief geschreven over de bijmengverplichting van Groen Gas voor de bebouwde omgeving. Ingezet wordt op een productie van 1,6 miljard m3 groen gas in 2030 wat overeenkomt met een bijmenging van 20% op het aardgasnet. Mestvergisting is cruciaal om dit te bereiken.

Mestvergisting
In de Kamerbrief bevestigt de minister dat groen gas uit mest substantieel is voor de ambitie. Bij de Kamerbrief is een rapport bijgevoegd van CE Delft met een onderbouwing van het voorgestelde beleid en de haalbaarheid ervan. Hierin wordt duidelijk dat mestvergisting onmisbaar is voor het behalen van deze doelen: maar liefst 55% van de beschikbare biomassareststromen is mest.


Tabel 3 uit het rapport van CE Delft over de biomassabeschikbaarheid in Nederland


In de brief stelt de minister dat mestvergisting een wenselijke stap is die bijdraagt aan de verduurzaming van Nederland. Niet alleen vanwege de productie van groen gas, maar ook omdat het wezenlijk is voor de verlaging van emissie van broeikasgassen uit de landbouw, en omdat de installaties kunnen bijdragen aan het produceren van hoogwaardige circulaire meststoffen. Ook bij een krimpende veestapel is dat het geval.

De minister maakt in de brief de opmerking dat deze ambities voor groen gasproductie uit mest niet zullen leiden tot een kleinere afbouw van de veestapel. De maatregelen voor stikstof, water en klimaat zijn hiervoor meer bepalend.
De minister stelt bovendien dat met de krimp van de veestapel er voldoende mest beschikbaar zal zijn. 

Een vluchtige berekening van NCM leert dat dit toch niet zo eenvoudig zal zijn:
De bovenstaande tabel laat zien dat men ervan uitgaat dat 55% van de groengasproductie uit mest afkomstig is, circa 900 miljoen m3 groen gas. De mestproductie was in 2021 73,5 miljoen ton mest waarvan ±65 miljoen ton drijfmest. Met een krimp van 30% van de veestapel wordt dat circa 50 miljoen ton mest. Als we rekenen met een groen gasopbrengst van 25 m3 per ton mest zou er 36 miljoen ton mest moeten worden vergist. Dit is maar liefst 72% van de dan beschikbare mest in Nederland.
En dan moeten alle mestvergistingsinstallaties het geproduceerde biogas opwaarderen tot groen gas, en wordt er geen groen gas gebruikt voor de bijmengverplichting voor brandstoffen of voor de productie van LNG.

De Kamerbrief en het rapport van CE Delft zijn via deze link te downloaden.

Kamerbrief bijmengverplichting Groen Gas voor bebouwde omgeving
Auteur: Jan Roefs
Bron: Ministerie Klimaat en Energie
Publicatie: 08-07-2022