Nitraatcomité ziet verschillende onzekerheden in Nederlands Actieprogramma

Binnen het nitraatcomité van de  Europese Commissie zijn vraagtekens geplaatst bij de resultaten van de voorgenomen vrijwillige opkoopregelingen voor veehouderijbedrijven in Nederland. Er wordt getwijfeld over het effect daarvan voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Ook zijn er zorgen of de gebiedsgerichte aanpak door provincies wel voldoende geborgd is. Dat blijkt uit de notulen die zijn opgesteld naar aanleiding van de vergadering van het nitraatcomité van maandag 13 juni.

In de vergadering van het nitraatcomité van 13 juni kreeg Nederland de ruimte om een toelichting te geven op het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn voor de periode 2022 tot en met 2025. Dit programma vormt de basis voor een verzoek om derogatie om meer mest te kunnen uitrijden dan de standaard Europese norm die binnen de Nitraatrichtlijn wordt gehanteerd.


De leden van het nitraatcomité wilden onder meer weten wanneer de Nederlandse opkoopregelingen van start gaan en wanneer daar de eerste resultaten van zijn te verwachten. Ook werd gevraagd of deze stoppersregelingen vrijwillig blijven, wanneer de doelstellingen niet worden gehaald. Zorgen waren er ook over de mogelijkheden die de Rijksoverheid heeft om in te grijpen wanneer de provincies er met hun regionale aanpak niet in slagen de beoogde doelen te halen.


Ook de breedte van de bufferstroken die Nederland wil hanteren kwam in het overleg aan de orde. Nederland wil bemestingsvrije zones van 2 meter langs niet-gevoelige watervoerende sloten instellen. In het nitraatcomité werd aangedrongen op bredere stroken.

Bron: Boerderij, 05/07/2022
Publicatie: 06-07-2022