'Gesprekken over derogatie verlopen moeizaam'

In de afgelopen periode is vanuit het ministerie van LNV meermaals overleg gevoerd met de diensten van de Europese Commissie over de inhoud en voorwaarden van een derogatie om extra mest uit te kunnen uit te rijden bovende standaardnorm van de Europese nitraatrichtlijn. Deze gesprekken verlopen moeizaam. Dat meldt minister Staghouwer van LNV aan de Tweede Kamer.

De komende periode worden de gesprekken voortgezet. Staghouwer wil nu niet in gaan op de meest waarschijnlijke uitkomst van de onderhandelingen, omdat dit volgens hem de Nederlandse onderhandelingspositie kan schaden. Eerder gat de minister aan te verwachten in juni uitsluitsel te kunnen geven over de uitkomst van de onderhandelingen, maar dat is niet gelukt.


Wanneer Nederland geen derogatie krijgt verleend  zal dat op korte termijn grote gevolgen hebben voor de mestmarkt in Nederland. Veel melkveehouders zullen extra mest buiten het eigen bedrijf moeten afzetten, terwijl er extra kunstmest zal worden gebruikt. De mestafzetkosten voor de veehouderijbedrijven zullen sterk stijgen.


Het effect op de waterkwaliteit van het niet verkrijgen van een derogatie is volgens Staghouwer moeilijk precies te voorspellen. Het gebruik van dierlijke mest zal afnemen, maar omgekeerd zal het gebruik van kunstmest toenemen. Bij stijgende mestafzetkosten en regionale overschotten van dierlijke mest, neemt het risico op overbemesting en fraude toe.


Het vervallen van de derogatievoorwaarde om 80% van de oppervlakte grasland te hebben, kan leiden tot het scheuren van grasland. Dit kan gepaard gaan met grotere stikstofverliezen naar grond- en oppervlaktewater. Scheuren van grasland heeft ook een negatief effect op CO2 vastlegging in de bodem. Het al dan niet verkrijgen van een derogatie heeft volgens de minister geen invloed op de doelstellingen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied.

Bron: Ministerie van LNV, 05/07/2022
Publicatie: 05-07-2022