Kansen op nieuwe derogatie lijken geslonken
Nederland mocht op maandag 13 juni een derde presentatie geven over het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Het ministerie ging ervan uit dat er rond die tijd ook een akkoord op hoofdlijnen zou zijn over een nieuwe derogatie, maar dat is niet het geval. Betrokkenen weten te melden dat de Europese Commissie bij het standpunt blijft dat Nederland de overschrijdingen van de milieunormen moet aanpakken bij de bron.
De Europese Commissie kijkt naar de totale uitwerking van de Nederlandse aanpak. Naast de waterkwaliteit wordt tevens gekeken naar de ontwikkeling van het stikstof- en fosfaatplafond en de bescherming van stikstofgevoelige natuur. Er wordt van Nederland verlangd dat doeltreffend wordt ingegrepen met een duidelijk tijdpad, waarbij er zekerheid is dat geplande maatregelen ook worden uitgevoerd en effectief zijn.
Het verzoek van Nederland om naast de derogatie om extra dierlijke mest te kunnen aanwenden ook vraagt om de toelating voor de inzet van mineralenconcentraat uit dierlijke mest als kunstmestvervanger helpt volgens betrokkenen ook niet. Het wordt gezien als uitweg die Nederland wil creëren voor de gevolgen van een hoge veebezetting en niet om een duurzamer alternatief voor kunstmest te kunnen gebruiken.
De inzet van Staghouwer was het behoud van de derogatievoorwaarden die tot eind 2021 in Nederland van kracht waren. Dat lijkt bijna onmogelijk. Er gaan in Den Haag al stemmen op voor een inzet op een derogatie waarbij de extra bemestingsruimte geleidelijk wordt afgebouwd.