Verse varkensmest verhoogt biogasopbrengst bij vergisting flink

Bij monovergisting van varkensmest is het belangrijk om verse mest te gebruiken. Dat is gebleken bij de installatie die varkenshouder Willy Tijs samen met CCS Energie advies exploiteert in Hoge Hexel. Er blijkt 25 tot 30% minder mest nodig dan vooraf was berekend voor het realiseren van de gewenste biogasopbrengst.

CCS Energie advies verwachtte dat op jaarbasis een aanvoer van 20.000 kuub varkensmest nodig zijn om gemiddeld 40 kuub groen gas per uur te kunnen produceren. Dat blijkt lang niet nodig. Er kan worden volstaan met 14.000 tot 15.000 kuub mest om het beoogde productieniveau te realiseren.


In de installatie in Hoge Hexel wordt alleen mest gebruikt met een organischestof gehalte van 6% of hoger. Daarnaast wordt zo vers mogelijke mest verwerkt. De mest mag hooguit 40 dagen oud zijn. Het geproduceerde biogas wordt met een Bio-Up-installatie opgewerkt naar groen gas met dezelfde kwaliteit als aardgas.


Om te zorgen dat de mestvergisting goed verloopt, wordt het vergistingsvat opgewarmd. Dat gebeurt met restwarmte van het vleesvarkensbedrijf. Daartoe zit er een grote warmtewisselaar in de centrale luchtafvoer. Een warmtepomp zorgt voor verhoging van de temperatuur tot de gewenste 38 graden.


Het digestaat wordt na de mestvergisting gescheiden in een dunne en dikke fractie. De dikke fractie wordt geëxporteerd, de dunne fractie wordt in de buurt afgezet. Tijs gaat binnenkort ook een ammoniakstripper gebruiken om de ammoniak uit de dunne  fractie van het digestaat te binden.

Bron: Varkens, 29/06/2022
Publicatie: 29-06-2022