Gelderse bedrijven willen experimenteren met verdunnen van kalvermest
Binnen drie projecten wordt het concept de komende tijd getest 6 verschillende bedrijven. Twee bedrijven beschikken over een stal met met diepe kelders, twee bedrijven hebben stallen met halfdiepe kelders en de andere twee bedrijven hebben een stal met een ondiepe kelder.
De diepe kelders zijn ongeveer 1 meter tot 1,20 meter diep. Na het verwijderen van de mest wordt de kelder half vol ammoniumarm water gezet. De inschatting is dat aan het einde van de ronde het water en de mest een verhouding hebben van één op één. Na afloop van de mestronde wordt de verdunde mest volledig afgevoerd. Verdunnen van mest betekent een lagere concentratie ammonium in de mest waardoor er minder emissie zal ontstaan.
Ook de half diepe kelders worden voor de helft gevuld met ammoniumarm water. De de verwachting is dat in deze stal de kelders gedurende een ronde één keer ververst moeten worden. Bij de ondiepe kelders zal de verversing waarschijnlijk nog vaker moeten plaatsvinden. Onderzoek moet dat uitwijzen. Als de proef slaagt kunnen meer kalverhouders deelnemen.
Stichting Mestverwerking Gelderland werkt binnen het project samen met VanDrie Group. Daarnaast zal onderzoek worden uitgevoerd bij een kalverhouder waarvan Klaremelk de contractgever is. De provincie Gelderland heeft 720.000 euro subsidie toegekend aan het onderzoek. De subsidie dekt slechts een deel van de kosten. De betrokken partijen zoeken nog naar aanvullende financiering voor uitvoering van het onderzoek.