Vlaanderen bereikt akkoord over stoppersregeling varkenshouderij
Vlaanderen heeft een vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensbedrijven uitgewerkt, in functie van afbouw van de varkensstapel met 30% tegen 2030 en rekening houdend met de crisis in de varkenssector. Het is één van de maatregelen die moet bijdragen aan de doelstellingen van de Vlaamse Programmatische Aanpak Stikstof.
Via de oproep wil de regering de uitstoot van ammoniak sterk terugdringen. Er wordt een vergoeding voorzien voor vrijwillige, al dan niet gedeeltelijke, stopzetting van de varkensbedrijven met de meeste impact op de stikstofgevoelige habitats en soorten binnen de aangeduide speciale beschermingszones. Circa 900 bedrijven, die een impactscore van hoger dan 0,5% hebben, komen hiervoor in aanmerking.
Er wordt voor vleesvarkens een vergoeding voorzien van 154 euro per ingevulde dierplaats. Voor zeugen bedraagt die 855 euro, voor biggen met een gewicht van 7 tot 20 kg is er een vergoeding van 45 euro voorzien. De vergoeding wordt berekend op de stalbezetting zoals opgenomen in de mestbankaangifte van het jaar 2021. De sloopvergoeding voor een stal bedraagt 40 euro per m2. Voor de aangrenzende erfverharding is 8 euro per m2 voorzien.
De opkoopregeling voor de varkensbedrijven gebeurt binnen het voorziene budget van 200 miljoen euro. De impactscore van de exploitatie is het belangrijkste rangschikkingscriterium. Daarnaast speelt ook het gebruik van de sloopvergoeding een rol bij de rangschikking. Bedrijven die er gebruik van maken, krijgen een hogere rangschikking.