DLV Advies werkt aan certificaat voor methaanemissiereductie

Methaan is een sterk broeikasgas. De uitstoot van 1 kilo methaan komt overeen met 28 tot 35 kilo CO2-equivalenten. De methaanuitstoot per koe bedraagt circa 128 kilo per jaar. Daarvan komt 78% vrij bij het herkauwen en 22% ontstaat in de mestkelder bij het fermenteren van de mest. Zo snel mogelijk afvoeren van dagverse mest helpt de vorming van methaan te voorkomen. Om aan te tonen hoeveel CO2-equivalenten worden bespaard met het direct afvoeren van dagverse mest, werkt DLV Advies aan een methode-document.

Met het methode-document kunnen veehouders kunnen aantonen hoeveel methaanemissie ze weten te reduceren, en die hoeveelheid kan dan in de vorm van CO2-certificaten worden verkocht. Verschillende bedrijven zijn verplicht om hun CO2-emissie te reduceren en daarnaast zijn er bedrijven die op vrijwillige basis willen aantonen dat ze CO2-neutraal werken. Die laatste categorie bedrijven kan daarvoor terecht op de vrijwillige koolstofmarkt, via de Stichting Nationale Koolstofmarkt. Dat is ook de instantie die de daarvoor benodigde CO2-certificaten van verschillende aanbieders certificeert.


DLV Advies verwacht het methode-document binnen een half jaar te kunnen afronden. Vervolgens moet het worden goedgekeurd worden door de Stichting Nationale Koolstofmarkt. Daarna kunnen veehouders ermee aan de slag en de certificaten verkopen. De prijs ligt nu tussen 10 tot 20 euro per ton CO2 emissiereductie.

Bron: DLV Advies
Publicatie: 24-06-2022