'Logistiek is grootste uitdaging voor circulaire meststoffen in de akkerbouw'

Herre Bartlema, van de stichting Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Kringloopprecisiebemesting, ziet de logistiek de grootste uitdaging om circulaire meststoffen breed in de akkerbouw in te kunnen zetten. Hij doelt dan met name op de stikstofhoudende kunstmestvervangers zoals spuiwater, mineralenconcentraat en dunne fractie uit de mestscheiders. 

Deze kunstmestvervangende meststoffen bevatten ten opzichte van kunstmest weinig stikstof per volume eenheid. Van bijvoorbeeld KAS met 27% stikstof is per kilo stikstof veel minder volume nodig dan van spuiwater met 4 tot 8% stikstof. Aan de andere kant is er op bedrijven vaak wel apparatuur aanwezig om vloeibare reststromen toe te kunnen dienen.


Op moderne aardappelpootcombinaties bijvoorbeeld zit al apparatuur om tijdens het poten vloeibare kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen te kunnen geven. Met dezelfde apparatuur kunnen ook vloeibare meststoffen gegeven worden. Iets grotere volumes kunnen gegeven worden met bestaande apparatuur voor toediening van dierlijke mest.


Een nieuwe ontwikkeling is ‘inline blending’. Op een pompunit voor een slangaanvoersysteem wordt dan een extra tank en pomp gebouwd waarmee tegelijk met de dierlijke mest een mineralenconcentraat of spuiwater toegediend kan worden. Zo kunnen ook kleine volumes goed gedoseerd worden.


Bartlema is erg optimistisch over het beschikbaar komen van stikstofhoudende reststromen uit de veehouderij. Om de stikstof emissies te beperken worden luchtwassers geplaatst, worden nieuwe stalsystemen ontwikkeld waarin bijvoorbeeld urine van apart opgevangen wordt. De producten die hierbij vrij komen zijn zeer geschikt als stikstofmeststof voor de akkerbouw.


Een bijkomend voordeel van deze meststoffen is dat ze vooral ammoniumstikstof bevatten, dat is in tegenstelling tot nitraatstikstof niet uitspoelingsgevoelig. Deze meststoffen zijn wel gevoelig voor vervluchtiging, daarom is het belangrijk om ze met de juiste machine, op het juiste moment en op de juiste plaats toe te dienen.

Bron: Boerderij, 20/04/2022
Publicatie: 24-06-2022