Belangstelling voor pocketvergisting in Vlaanderen lijkt toe te nemen

Het is in Vlaanderen sinds 2015 mogelijk om voor ‘randapparatuur voor pocketvergisting’ steun aan te vragen via het Vlaams landbouwinvesteringsfonds VLIF. Pocketvergisting is een technologie waarmee een bedrijf mest kan vergisten om hernieuwbare energie te produceren. Een warmtekrachtkoppeling produceert door verbranding van biogas energie in de vorm van elektriciteit en warmte. De vergiste biomassa of het digestaat kan verder op het bedrijf gebruikt worden als meststof. De belangstelling voor pocketvergisting in Vlaanderen lijkt toe te nemen

De gemiddelde terugverdientijd van de investering in een pocketvergister bedraagt 5 tot 7 jaar. Een snelle erkenning op de officiële lijst met PAS-maatregelen van deze techniek zou Vlaamse melkvee- en varkensboeren extra toekomstperspectief kunnen geven, aldus partijen in het Vlaamse parlement.


De Vlaamse minister van Landbouw, Brouns, wijst er op dat in 2019 aan de lijst met gesubsidieerde investeringen een subsidiecategorie van 40% toegevoegd werd voor investeringen met bovengemiddelde klimaatbijdrage. Eind 2020 werd nog eens 10% toegevoegd voor jonge landbouwers voor de meest duurzame investeringen. Bij de VLIF-categorieën is het in het algemeen zo dat voor jonge landbouwers 30% steun 40% steun wordt en 40% steun 50%.


Voor de randapparatuur van pocketvergisters was er in 2021 een sterke stijging. In 2019 waren er 36 geselecteerde aanvragen, in 2020 waren dat er 34 en in 2021 maar liefst 78. Voor de erkenning van pocketvergisters op de officiële lijst met PAS-maatregelen is minister Demir van Energie en Omgeving de bevoegde bewindspersoon in Vlaanderen.

Bron: Landbouwleven, 07/06/2022
Publicatie: 24-06-2022