Nieuwe Europese Meststoffenverordening wordt per 16 juli van kracht

Vanaf 16 juli wordt de nieuwe Europese Meststoffenverordening 2019/1009 van kracht. Deze vervangt de huidige EG-Meststoffenverordening 2003/2003. Nu kunnen alleen een beperkt aantal categorieën kunstmeststoffen, nitrificatie- en ureaseremmers en kalkmeststoffen de status van een EG-meststof krijgen, waarmee ze vrij verhandelbaar zijn binnen Europa. Vanaf half juli wordt het scala aan producten sterk verbreed, waarbij bijvoorbeeld ook organische meststoffen, bodemverbeteraars en biostimulanten een Europese status als bemestingsproduct kunnen krijgen via een CE-label. Daarmee zijn ze vrij verhandelbaar binnen en tussen landen in Europa. 

In de nieuwe verordening worden 7 typen bemestingsproducten onderscheiden, die aan bepaalde criteria moeten voldoen en die kunnen worden samengesteld uit bestanddelen die voldoen aan de criteria van één van de 15 bestandsdeelcategorieën. Naar aanleiding van de veranderingen op Europees niveau zal ook de Nederlandse Meststoffenwet worden aangepast, onder andere op het gebied van biostimulanten. 


De nieuwe Europese meststoffenverordening beperkt de administratieve lasten voor bedrijven die bijvoorbeeld compost of digestaat willen exporteren. Wanneer bodemverbeteraars en organische meststoffen over een CE-label beschikken wordt vrije export mogelijk naar alle lidstaten van de Europese Unie. Exporteurs hoeven dan geen meldingen meer te doen. Ook de transporteur heeft geen certificaat meer nodig en de ontvanger geen goedkeuring.


De procedure om een CE-label te verkrijgen verloopt via een externe keuringsinstantie met een Europese accreditatie. In Nederland mag Kiwa dit verzorgen. De NVWA controleert op de naleving van de regels.

Bron: Boerderij, 22/06/2022
Publicatie: 23-06-2022