C-Green kan ook mest tot biokolen verwerken

Het Zweedse bedrijf C-Green zet slib om in water en 'biokolen'. Het is een droge en geurloze met koolstof verrijkte vaste fractie, die stapelbaar is en kan dienen als biobrandstof. Maar ze zijn ook in te zetten om het humus- en organischestofgehalte en watervasthoudendvermogen van de bodem te verbeteren. C-Green bouwt momenteel de eerste unit bij afvalverwerker Reym in Rotterdam. Het bedrijf ziet ook perspectief om met de toegepaste techniek mest te gaan verwerken. 

In de OxyPower HTC techniek van C-Green wordt slib onder hoge druk één uur lang op een temperatuur van ruim 230 graden Celsius gekookt. Door de hoge druk laat het gebonden water los van de vaste deeltjes. De deeltjes klonteren samen en zakken naar de bodem. De vaste deeltjes zijn daarna eenvoudig te scheiden van het water door gebruik van een filterkamerpers. De droge gefilterde fractie vormen de biololen.


Het vrijgekomen water kan hierna via natte oxidatie verwerkt worden. De warmte en het water van de oxidatie wordt weer teruggevoerd naar de HTC-reactor om het inkomende slib te verwarmen. Het proces versterkt zichzelf tot de bovengrens van 230 graden is bereikt en de druk wordt verlaagd. Er is behalve slib, zuurstof en water alleen elektriciteit nodig voor pompen, kleppen en toebehoren. 


Een standaard unit van C-Green heeft een capaciteit van 25.000 ton nat slib per jaar. Daarmee wordt uit elke ton nat slib 200 kilo aan biokolen gehaald. Het restwater bevat nog stikstof dat met een stikstofstripper kan worden omgezet in ammoniumsulfaat. Dit restproduct is te gebruiken voor de productie van kunstmest. Eeen unit kost 12 miljoen euro. Dat is inclusief het monteren en grondwerk van het terrein.

Bron: Nieuwe Oogst, 10/06/2022
Publicatie: 16-06-2022