Provincie Noord-Brabant legt hoofdlijnen van Uitvoeringsagenda Mest vast

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben de belangrijkste uitgangspunten van de Uitvoeringsagenda Mest geformuleerd. Provinciale Staten zullen 1 juli de 80%-versie van de uitvoeringsagenda Mest bespreken. Vervolgens zal deze na de zomer definitief door Gedeputeerde Staten worden vastgesteld.

Uitgangspunt is de kringloopgedachte. Daarbij is uitgangspunt dat de bewerking van mest zo dicht mogelijk bij de bron gebeurt en als dat niet kan: zoveel verder weg als nodig, in gespecialiseerde mestbewerkingsinstallaties. Het snel bewerken van mest dichtbij de bron voorkomt verlies van nutriënten en vermindert het vervoer van drijfmest, dat vooral uit water bestaat. Door basale bewerking van de mest op het boerenbedrijf verminderen bovendien overlast en emissies.


Noord-Brabant houdt voorlopig meer mineralen en organische stof uit mest beschikbaar dan nodig is voor de Brabantse landbouwbehoefte. Daarom zal samenwerking worden gezocht met tekortgebieden in andere provincies. Mestbewerking blijft dus noodzakelijk om kringlopen op landelijk niveau te kunnen sluiten.


De Uitvoeringsagenda geeft aan hoeveel mest bewerkt moet worden en op welke manier: op de boerderijen en op verzamellocaties en wat dit betekent voor de ruimtelijke inpassing. Dat wordt vastgelegd in een plan-Milieu Effect Rapportage (MER) Mest, die naar verwachting begin 2023 wordt opgeleverd. Daarbij worden de belangen van de leefomgeving zorgvuldig meegewogen.


Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om overlast terug te dringen. Om gewenste innovatie te versnellen wil de provincie experimenteerruimte bieden aan innovatie- en demoprojecten. Dit richt zich in de eerste instantie op initiatieven die mest brongericht op het veehouderijbedrijf verwerken en tot waarde brengen.

Bron: Provincie Noord-Brabant, 10/06/2022
Publicatie: 10-06-2022