Sleepvoetbemester in combinatie met sleepslang op veen en klei

LMB De With in Leerdam was er veel aan gelegen om het gebruik van de sleepvoetbemester op melkveebedrijven op klei- en veengrond te behouden. Het resulteerde in een onderzoek waarin kon worden aangetoond dat het verdund op het gras uitbrengen van mest met een sleepvoetbemester, vrijwel dezelfde reductie van ammoniakemissie geeft als onverdund inbrengen van runderdrijfmest met een zodebemester.

Veehouders op klei en veen hechten veel waarde aan het gebruik van de sleepvoetbemester, omdat deze bemester de graszode niet doorsnijdt. In het vroege voorjaar is dat meestal geen probleem, maar later in het jaar en met name in perioden met droogte kan het veel schade aan de zode opleveren. Bijkomend voordeel, en ook een reden om voor verdund uitrijden te kiezen, is het relatief lage gewicht van een sleepvoetbemester.


Om de kosten van mest uitrijden beperkt te houden is de combinatie van een sleepvoetbemester met een sleepslangsysteem de aangewezen methode. Bij een sleepslangsysteem is er vrijwel geen capaciteitsverlies, omdat door het verdunnen de pompcapaciteit toeneemt, waardoor er per uur ondanks het bijmengen een vrijwel gelijke hoeveelheid mest uitgereden kan worden.

Bron: Boerderij, 04/06/2022
Publicatie: 07-06-2022