ManuREsource toont nieuwste technologieën voor mestverwerking

Mest is een bron van waardevolle nutriënten, organische stof en energie. Tijdens de conferentie ManuREsource op 11, 12 en 13 mei werden de nieuwste technologieën en onderzoeken om deze waarde van mest te ontsluiten gepresenteerd door en voor deelnemers uit bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen. Met deelnemers vanuit overheden werd gediscussieerd over de noodzaak voor heldere en passende wetgeving om innovaties in de praktijk te kunnen toepassen. Een bloemlezing van de vijfde editie van deze toonaangevende conferentie.

Voor de landbouwsector is mestverwerking een belangrijk onderwerp. Dit werd duidelijk tijdens de plenaire sessies bij de opening van het congres op 11 mei. Door de juiste combinatie van emissiearme stalsystemen en de winning van biogas en RENURE-producten uit mest worden emissies van ammoniak en methaan naar de omgeving geminimaliseerd. Zo worden waardevolle groene energie en circulaire mestproducten geproduceerd welke cruciaal zijn voor een circulaire landbouw die minder afhankelijk is van mijnbouw, van fossiele energie en geopolitieke onzekerheden.

De tijd om de hiervoor benodigde innovaties te ontwikkelen en naar de markt te brengen is echter te lang. De toelating van nieuw technologieën moet versneld worden. Dit kan door wetgeving aan te passen en langdurige en kostbare erkenningsprocedures te vervangen door doelvoorschriften ten aanzien van de prestatie die technologieën moet leveren. Hier moeten wel eerst nieuwe meet- en borgingssystemen voor worden ontwikkeld.

In verschillende Europese regio’s bestaat de wens om het gebruik van RENURE meststoffen in Europa goedgekeurd te krijgen. Leden uit het Europees Parlement (Tom Vandenkedelaere en Jan Huitema) hielden hier in een videoboodschap een pleidooi voor. Beiden geloven ze sterk in de circulaire economie en zetten zich dan ook helemaal in om deze transitie waar te kunnen maken. Vertegenwoordigers uit Noord Brabant (NL), Vlaanderen (BE), Denemarken (DK), Nordrhein-Westfalen (DE), Catalonië (ES) en Bretagne (FR) gingen met elkaar en met de deelnemers in de zaal in gesprek over de goedkeuring van RENURE meststoffen. De implementatie van heldere Europese RENURE criteria is een randvoorwaarde voor investeringen in de benodigde technologieën, zo bleek uit de discussie. Veel aanwezige congresdeelnemers wachten echter op implementatie door de Europese Commissie.

In de Europese en nationale projecten SYSTEMIC,  Nutri2Cycle, Next Level Mestverwaarden en Betere Stal Betere Mest Betere Oogst, wordt onderzoek gedaan aan het terugwinnen van nutriënten, de productie biogas, het sluiten van kringlopen van koolstof (C), stikstof (N) en fosfaat (P), het optimaliseren van business cases voor mestverwerking en het koppelen van innovaties in de keten van stallen, mestverwerking en mestaanwending. De onderzoekers van deze projecten deelden de belangrijkste resultaten en conclusies met de aanwezigen in twee rondes van vier parallelle sessies.

Op de tweede dag (12 mei) van het congres werd uitleg gegeven over de nieuwe Europese Meststoffenverordening 1009-2019 die op 16 juli van dit jaar van kracht wordt. Doel van deze verordening is te zorgen voor een transparante en open Europese markt voor o.a. organische meststoffen. Dat zowel productie als gebruik van organische meststoffen hierdoor zal gestimuleerd worden is de gedachte hierachter. Dit past in een beleid waarin de circulaire economie gestimuleerd wordt. Daarnaast werd een visie gedeeld over de off-gas wassing die, als milieutechnische behandelingen van lucht, afvalstoffen produceert en geen verwerkte mest.

Voor de Ivan Tolpe Award 2021 waren vier innovaties genomineerd: NMR technologie voor online meting van TN, TP en P van Nanonord (DK); ValuTrac varkenshouderijsysteem met bronscheiding en verwaarding van feces en urine van Cooperl (FR); Biomaterialen (plantpotten) uit mest, ontwikkeld door melkveehouderij Somers (BE); en  AMFER ammoniak terugwinning uit mest en digestaat van  Colsen (NL). Nadat de genomineerden hun innovaties gepresenteerd hadden werd de Ivan Tolpe Award 2021 uiteindelijk uitgereikt aan Colsen voor hun AMFER technologie.

Dat niet alleen de terugwinning, maar ook de aanwending van herwonnen meststoffen van belang is werd duidelijk tijdens de presentaties van o.a. Fertimanure en Nitroman. Daarnaast werden tientallen andere onderzoeksresultaten gepresenteerd op het gebied van mestmanagment, nitraatuitspoeling, opneembaarheid van nutriënten en bewerking van mest en digestaat.

Op de excursiedag (13 mei) konden de congresdeelnemers zien hoe een aantal vooruitstrevende ondernemers nieuwe mestverwerkingstechnieken nu al in de praktijk toepassen. Er werden bedrijfsbezoeken gebracht bij monomestvergister en RENURE producent Groenewoud Gas, VP-Hobe nam de bezoekers mee in een virtuele controlekamer van verschillende operationele mestverwerkingsinstallaties en bij Werktuigencooperatie De Kempen werden nieuwe machines voor emissiearme en precisiebemesting met RENURE meststoffen gedemonstreerd.

ManuREsource is een internationale conferentie over mestverwerking en -valorisatie. ManuREsource 2022 werd op 11, 12 en 13 mei in Den Bosch (NL) georganiseerd door het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM), UGent, Inagro en het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM). Het congres werd bezocht door ruim 200 deelnemers uit 20 verschillende landen. Het congres is financieel mede mogelijk gemaakt door sponsoring van de volgende bedrijven: Provincie Noord-Brabant, VP-Hobe, Lely, TEMA Process, Circular Values, Colsen, Knoell NL en Nijhuis & Byosis.

ManuREsource toont nieuwste technologieën voor mestverwerking
Auteur: Rembert van Noort, VCM, Jan Roefs
Publicatie: 03-06-2022