Vlaamse minister rekent niet op derogatie voor Renure-producten in 2022

Veehouders in Vlaanderen moeten voor dit jaar geen rekening houden met een verdere versoepeling van de gebruiksnormen voor dierlijke mest. Ook een derogatie voor Renure-producten wordt voor dit jaar niet voorzien. Dat heeft de Vlaams minister van Omgeving Demir meegedeeld in de parlementaire Commissie Leefmilieu.

Door de enorm hoge kunstmestprijzen wordt er vanuit de Vlaamse landbouwsector aangedrongen op versoepelingen van de Europese normen voor het gebruik van dierlijke mest. Op basis van de Europese Nitraatrichtlijn mag er nu standaard jaarlijks maximaal 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare worden aangewend. Lidstaten die met een actieprogramma kunnen onderbouwen dat de waterkwaliteit er niet onder lijdt, kunnen een derogatieverzoek indienen.


De Vlaamse minister heeft nog geen nieuw derogatiedossier ingediend. De Europese Commissie behandelt een derogatieverzoek pas wanneer actieprogramma van een lidstaat volledig in overeenstemming is met de Europese Nitraatrichtlijn. In Vlaanderen moet eerst het MAP 6+ verder worden uitgerold, en tegen het einde van het jaar moet er een nieuw mestactieplan zijn, aldus Demir. Pas daarna kan er een nieuwe derogatie met andere voorwaarden worden aangevraagd.


Via mestverwerking worden tal van producten geproduceerd die kunstmest zouden kunnen vervangen. Deze Renure-producten worden binnen de Europese Unie echter als dierlijke meststoffen gezien, waarvoor ook de grenzen in het gebruik worden bepaald door de Nitraatrichtlijn. In het Vlaamse parlement wordt aangedrongen op een erkenning van Renure-producten als kunstmestvervangers. De minister kon echter niet aangeven hoe ver het staat met deze erkenning.

Bron: VILT, 01/06/2022
Publicatie: 02-06-2022