Organisaties, beleidsmakers en constructeurs spreken met elkaar over mestverwerking

Op 14 en 15 februari werd in ’s Hertogenbosch een expertmeeting georganiseerd door de provincie Noord-Brabant en het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding. Centraal thema was circulaire mestverwerking in mestintensieve regio’s zoals Noord-Brabant en andere Nederlandse provincies, Vlaanderen en verschillende Duitse provincies.
Uit verschillende workshops georganiseerd in 2018, bleek dat er veel bedrijven en organisaties kennis verzamelen en praktijkervaringen omtrent nutriëntenterugwinning uit mest opdoen, maar dat een algemeen overzicht ontbreekt. Ook is er nog geen lijst van de voor- en nadelen van de verschillende technieken. Daarom werden organisaties, beleidsmakers en constructeurs bijeengeroepen in ’s Hertogenbosch om verschillende technieken onder de loep te nemen.

Technieken voorgelegd aan expertpanels
Constructeurs lichtten in korte presentaties toe hoe hun techniek in mestintensieve regio’s ingezet kan worden om nutriënten, water en grondstoffen uit mest zijn terug te winnen. De constructeurs van deze technieken gingen in op vragen van een panel, samengesteld door vertegenwoordigers van DG ENVI, Wageningen University & Research en het Duitse fosforplatform.

Vlaamse inbreng
VCM verzorgde samen met Inagro een presentatie over de huidige operationele mestverwerking in Vlaanderen. Ook werd de visienota ‘Transitie in de mestverwerking’ toegelicht en werden verschillende technieken voor nutriëntenterugwinning besproken, zoals stripping-scrubbing, de winnaar van de derde Ivan Tolpe Prijs, NPirriK en de Vlaamse demo-installatie binnen het SYSTEMIC project, AM-power. Inagro lichtte de veldproeven toe waarbij producten zoals ammoniumnitraat uit een stripping-scrubbing installatie getest worden.

Knelpunten
Tijdens de meeting kwam duidelijk naar voor dat de technologie bestaat, en klaar staat om door te breken, maar dat eerst nog een aantal knelpunten aangepakt moeten worden. Een heel belangrijk knelpunt is de toepassing van mestverwerkingsproducten als kunstmestvervanger. Het project SAFEMANURE dat door het Joint Research Centre wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie kwam ook een aantal keren aan de orde. In die studie worden de criteria voor veilig gebruik van verwerkte mest onderzocht.
Bron: Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking, 12/03/2019
Publicatie: 19-03-2019