Papierindustrie rond Eerbeek wil wel biogas van melkveehouderij
Het Rijk vroeg provincies om te komen met een aanbod om de uitstoot van stikstof versneld te verminderen. Provincie Gelderland heeft een pakket aan maatregelen klaar staan voor de aanpak van het stikstofvraagstuk, die binnen 2 jaar zijn uit te voeren. De verduurzaming van de papierindustrie is daar onderdeel van. Andere maatregelen uit het bod zijn het vrijwillig opkopen van agrarische bedrijven en industrie.
Met het programma EerbeekLoenen2030 werken provincie, gemeente Brummen en industrie naast een betere balans tussen leefbaarheid en vestigingsklimaat ook aan de verduurzaming van de papierindustrie. De papierindustrie is grootverbruiker van energie. De fabrieken rond Eerbeek willen waar mogelijk van het gas af en overstappen op elektriciteit.
Neenah Coldenhove wil een elektrische ketel aanschaffen, De Jong Packaging De Hoop en Folding Boxboard zijn te groot voor om volledig te kunnen overschakelen naar elektriciteit. Zij gaan daarom voor een hybride systeem met elektriciteit en duurzaam gas. De Jong Paper De Hoop heeft al een e-boiler in gebruik.
De fabrieken onderzoeken ook de mogelijkheid van een gezamenlijk energiemanagementsysteem waarmee energie opgeslagen en onderling uitgewisseld kan worden. Samen met de gemeenten Apeldoorn, Brummen en de provincie onderzoekt de industrie of samen met melkveehouderijen in de buurt biogas kan worden geproduceerd dat het gebruik van aardgas in de fabrieken en woonwijken gedeeltelijk kan vervangen.
Om de doelen te realiseren gaan de papierfabrieken miljoenen euro’s investeren. Daarnaast moeten er extra kabels in de grond komen en is er een uitbreiding van het bestaande onderstation en een extra onderstation van Tennet nodig. Er is momenteel te weinig ruimte op het net om de benodigde elektriciteit voor de verduurzaming van de fabrieken te leveren. De provincie werkt samen met Alliander en Tennet en de industrie aan een oplossing. Met de steun van het Rijk kunnen de plannen versneld uitgevoerd worden.