‘Vrijstelling voor kunstmestvervangers is snel nodig’
Gescheiden mest resulteert in een dikke, fosfaatrijke fractie met veel organische stof en een dunne, stikstofrijke fractie met de capaciteiten van een kunstmestvervanger. Na de bronscheiding moet daar nog minimaal één behandeling op volgen om officieel te voldoen aan de criteria van RENURE. Zo’n nabehandeling is bijvoorbeeld een stikstofstripper. Het eindproduct is dan ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat.
Ammoniumnitraat heeft exact dezelfde stikstofverbinding als KAS en ook de werking van het zelf gewonnen ammoniumsulfaat is vergelijkbaar met dat van ammoniumsulfaat uit kunstmest. Vorig jaar zijn bij melkveehouders met voornoemde stalsystemen diverse bemestingsproeven met RENURE gedaan op grasland. De resultaten zijn positief. De tendens was dat kunstmestvervangers zelfs een licht hogere opbrengst geven dan gewone kunstmest.
Vanwege de recordhoge gasprijzen hebben kunstmestproducenten afgelopen winter de productie enige tijd stilgelegd en hebben ze onderhoud gepleegd aan de installaties. Daardoor is er minder kunstmest geproduceerd. Tegelijkertijd heeft Rusland een exportverbod ingesteld op ammoniumnitraat. Rusland is een van de grootste producenten van deze kunstmestsoort. Dat alles kan dit ertoe leiden dat er deze zomer weinig tot geen kunstmest meer te verkrijgen is.