'Mestfraude creëert druk op de hele branche'

Officier van justitie Martijn Zwiers ziet veel zaken rondom mestfraude voorbij komen. "Mestfraude gaat ten koste van bedrijven die zich wel aan de regels houden", benadrijkt hij. "Het creëert druk op de gehele branche, bijvoorbeeld als het gaat om het krijgen van derogatie." Hij denkt ook dat niet iedereen wellicht even goed stilstaat bij de consequenties, die bijvoorbeeld ook kunnen reiken tot het verlies van vergunningen en Europese subsidies.

Het strafrecht biedt geen waterdichte remedie tegen mestfraude, aldus Zwiers. Tegen de individuele verdachte heeft het een bestraffende functie, maar daarnaast hebben zaken ook een signaalfunctie. Bij zaken die worden vervolgd wordt duidelijk waar de problemen zitten en waar in het beleid rekening mee gehouden moet worden. Ook hebben vervolgingen een waarschuwende functie.


Het Functioneel Parket informeert bij substantiële strafdossiers ook andere overheidsinstellingen informeert, zoals provincies en gemeenten, RVO of het NIWO dat vergunningen verleend voor wegtransport aan bijvoorbeeld mesttransporteurs. Die kunnen op hun beurt advies vragen aan het Landelijk Bureau Bibob, om te onderzoeken of vergunningen misbruikt worden voor criminele doeleinden. Dat kan potentieel leiden tot het intrekken van vergunningen.


“Bij veel milieuzaken gaat het om besparing van kosten in plaats van over geld verdienen aan iets illegaals. Mest heeft voor degene die er vanaf moet een negatieve waarde. Daarnaast is er ook de complexe regelgeving die het veel genuanceerder maakt.” Co-vergisters zorgt voor een extra dynamiek omdat daar een koppeling bestaat tussen twee fraudegevoelige markten: de mestmarkt en de afvalketen.

Bron: Boerderij, 02/05/2022
Publicatie: 02-05-2022