Mestverwerking vormt tweede tak voor Belgisch varkenshouderijbedrijf

Op het varkensbedrijf van Carine Decloedt nabij Roeselare wordt jaarlijks 35.000 ton mest verwerkt. Twee derde van het aangevoerde volume mest is afkomstig van collega-varkenshouders. Iets minder dan een kwart van het mestvolume komt in eenvergister terecht, die sinds 2012 operationeel is. Daarbij wordt ook het digestaat opgewaardeerd tot diverse, bruikbare eindproducten.

De vergister draait voor 85% op varkensmest. Naast mest worden graanresten en producten uit de voedingsmiddelenindustrie vergist. Zowel mest als het digestaat wordt gescheiden in een dunne en dikke fractie. De dikke fractie wordt gecomposteerd nadat het is gemengd met paardenmest.


Voor de vergister wordt zoveel mogelijk verse mest gebruikt. De vergister is gekoppeld aan een wkk, die maximaal 190 kilowattuur stroom kan produceren. De elektriciteit wordt geleverd aan het net tegen een variabel tarief. De wkk die het biogas omzet in elektriciteit levert de noodzakelijke warmte voor de compostering. Binnen een week ontstaat een exportwaardig product. De afzet verloopt dit voorjaar kosteloos. De afnemer betaalt het transport.


De dunne mest- en digestaatfractie wordt biologische verwerkt. In de eerste stap zetten bacteriën ammoniak om in nitraat. Via beluchting wordt daarbij extra zuurstof toegevoegd. Dan vindt denitrificatie plaats. Hierbij wordt nitraat omgezet in stikstofgas en zuurstof. Dat gebeurt in een zuurstofarme omgeving. Onder in de tanks ontstaat slib. Dit bezinksel wordt weer gemengd met de drijfmest.


In rietvelden wordt het effluent dat resteert na de biologische verwerking van de dunne fractie verder gezuiverd tot loosbaar water. Decloedt wil het gezuiverde water op termijn hergebruiken. Zover is het nog niet, omdat het water nog te veel zouten bevat.


Het Belgische varkensbedrijf met mestverwerkingstak draait energieneutraal. Naast de stroom van de WKK leveren de zonnepanelen op de daken van de stallen en opslagloodsen energie. De warmte van WKK wordt volledig ingezet voor het composteren van de mest en het verder drogen van de compost. In principe is nog warmte over om stallen te verwarmen. Dat gebeurt echter niet.

Bron: Boerderij, 01/05/2022
Publicatie: 02-05-2022