ManuREsource op 11 en 12 mei in Den Bosch

Op 11 en 12 mei zal de vijfde editie van ManuREsource, een internationale conferentie over mestverwerking en -valorisatie, plaatsvinden in ‘s Hertogenbosch. ManuREsource wordt georganiseerd door het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking, de Universiteit Gent, Inagro en het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding.

Tijdens ManuREsource komen deskundigen uit een groot aantal landen bij elkaar om de laatste inzichten met elkaar te delen, rondom de belangrijkste thema’s in de transitie naar een circulaire economie. Zo zullen op 11 mei twee leden van het Europees Parlement hun visie op de transitie naar een circulaire economie via mestverwaarding inbrengen via een videoboodschap.


Diverse deskundigen vanuit overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven presenteren hun visie op het belang en de mogelijkheden van innovatie om de doelen te bereiken, en provincie Noord-Brabant zal zijn uitvoeringsagenda Mest toelichten. Vervolgens wordt er die ochtend een panelgesprek georganiseerd waarbij beleidsvisies op mestverwaarding uit Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Spanje en Frankrijk deelnemen.


In de middag worden er in twee rondes vier parallelle sessies georganiseerd die op bepaalde onderwerpen zijn ingericht. Een aantal van deze sessies zijn specifiek voor toonaangevende projecten ingericht, zoals Systemic, Fertimanure, NL Next Level Mestverwaarding, Nitroman, Nutri2Cycle, en BSMO.


Op 12 mei vinden rondetafelgesprekken plaats over het centrale onderwerp nutriëntenhergebruik uit mest. In deze twaalf rondetafelgesprekken kunnen de deelnemers direct met elkaar en met een deskundige in gesprek op een specifieke onderwerp. Ook zal de stand van zaken van de Europese Meststoffenverordening worden gedeeld met het publiek. Verder krijgen de genomineerden van de Ivan Tolpe Award 2021 het podium om hun innovatie te tonen. ’s Middags zijn er weer twee keer vier parallelle sessies over specifieke onderwerpen en projecten.

Op vrijdag 13 mei kunnen deelnemers meedoen aan een excursie naar Eco-Energy in Oirschot en Groenewoud Gas in Sint Oedenrode. Eco Energy  verwerkt varkensmest verwerkt tot biogas, organische mestkorrels, een kaliumconcentraat en een ammoniummeststof. Het bedrijf heeft een samenwerkingsverband met de Boerderij van de Toekomst in Reusel waar de geproduceerde meststoffen via precisiebemestingstechnieken in de akkerbouw worden benut.


Groenewoud Gas verwerkt in een mestvergistingsinstallatie de mest van vijftien melkveebedrijven uit de nabije omgeving tot groen gas dat op het aardgasnet wordt geleverd. Het digestaat wordt verwerkt tot een organische fractie, ammoniumsulfaat
en een dunne fractie.

Bron: Vlaams Coƶrdinatiecentrum Mestverwerking, 26/04/2022
Publicatie: 26-04-2022