Manuresource: nog enkele plaatsen beschikbaar

Op 11 en 12 mei wordt de vijfde editie van Manuresource georganiseerd in Den Bosch. De toonaangevende internationale conferentie biedt plaats voor maximaal 200 deelnemers per dag, waarvan op dit moment nog enkele plekken beschikbaar zijn. Het excursieprogramma op 13 mei is uitgebreid met een bezoek aan Werktuigencoöperatie De Kempen waar onder andere de aanwending van circulaire meststoffen wordt gedemonstreerd.

Conferentie op 11 en 12 mei
Op Manuresource ontmoeten deskundigen van overheden, uit de wetenschap en uit het bedrijfsleven uit een groot aantal landen elkaar,  en komen via een zeer interessant programma de relevante onderwerpen rondom mestverwaarding (technisch, landbouwkundig, milieu, economie, beleid e.d.) aan bod.

Zo zal er op de eerste dag een panelgesprek plaatsvinden met beleidsmakers uit zes Europese veehouderijregio’s over hun aanpak voor maatschappelijke thema’s, en zal er de tweede dag volop aandacht zijn voor innovatieve oplossingen om via mestverwaarding de landbouw verder te versterken en verduurzamen.
Tijdens beide dagen worden in plenaire en parallelle sessies resultaten van toonaangevende projecten uit circa twintig landen besproken. Een kleine greep uit het aanbod zijn projecten als Systemic, Fertimanure, NL Next Level Mestverwaarding, BSMO, Nutri2Cycle en Nitroman.

Het volledige programma vindt u op de conferentiewebsite www.manuresource.org

Excursie op 13 mei
Aansluitend aan de conferentie wordt op vrijdag 13 mei een excursietour georganiseerd naar twee innovatieve mestverwerkingsinstallaties: Eco-Energy in Oirschot en Groenewoud Gas in Sint-Oedenrode, en naar Werktuigencoöperatie De Kempen in Middelbeers. 
Vanwege de vogelgriepsituatie is het bezoek aan Ecoson helaas geannuleerd.

Eco Energy  verwerkt varkensmest tot biogas, organische mestkorrels, een kaliumconcentraat en een ammoniummeststof. Het bedrijf heeft een samenwerkingsverband met de Boerderij van de Toekomst in Reusel waar de geproduceerde meststoffen via precisiebemestingstechnieken in de akkerbouw worden benut.

Groenewoud Gas verwerkt in een mestvergistingsinstallatie de mest van vijftien melkveebedrijven uit het dorp tot groen gas dat op het aardgasnet wordt geleverd. Het digestaat wordt verwerkt tot een organische fractie, ammoniumsulfaat en een dunne fractie.

WTC De Kempen is een coöperatie met zo'n 600 leden die werktuigen verhuurt en loonwerk uitvoert. Tijdens het bezoek zal de reiniging van spuiwater en de aanwending van circulaire meststoffen als mineralenconcentraat en ammoniumsulfaat op het land worden gedemonstreerd.

Inschrijven
Zoals hierboven gezegd zijn er nog enkele plekken beschikbaar voor deelname. Inschrijven kan via deze link.
Manuresource wordt georganiseerd door Universiteit Gent, VCM, Inagro en NCM.

Manuresource: nog enkele plaatsen beschikbaar
Auteur: Jan Roefs
Publicatie: 22-04-2022