Mestafzetkosten voor varkenshouder dalen door hoge kunstmestprijs

De kosten voor varkenshouders voor het afvoeren van mest nemen af door de goede vraag naar organische mestproducten van akkerbouwbedrijven. Reden vormt de hoge prijs voor kunstmest. Bedrijven die mest verwerken hebben te maken met sterk gestegen energieprijzen. Ook zijn veehouders terughoudend met het aanleveren van mest.

Akkerbouwers zetten dit voorjaar graag onbewerkte drijfmest in bij de bemesting, maar ook mineralenconcentraat of spuiwater van luchtwassers. Per regio zijn de verschillen in afzettarieven wel groot. Een varkenshouder in West-Brabant zet mest af tegen een tarief van rond de 6 euro per ton kwijt, terwijl in het oosten van Brabant meer dan 17 euro per ton wordt betaald. Dat komt mede door de extreem hoge dieselprijs, waardoor transportkosten zwaar doorwegen.


Bij mestverwerkende bedrijven zijn de kosten ook aanmerkelijk hoger door de gestegen energieprijzen. Zij merken wel dat er meer vraag is naar de eindproducten. Dat geldt zowel voor het mineralenconcentraat die vooral binnenlands wordt afgezet als de dikke fractie die wordt geëxporteerd.


Zonder goede leveringsafspraken krijgen mestverwerkende bedrijven dit voorjaar onvoldoende mest aangeboden. De afzet van onbewerkte drijfmest aan akkerbouwers is circa 3 euro goedkoper dan de afzet naar een mestverwerkend bedrijf. Bij de   verwerking ontvangt een varkenshouder wel vervangende verwerkings overeenkomsten.

Bron: Boerderij, 22/04/2022
Publicatie: 22-04-2022