Melkveehouder gebruikt spuiwater als stikstofmeststof

Melkveehouder Rinus Bos in Wassenaar heeft dit jaar voor het eerst spuiwater gebruikt voor de bemesting van zijn percelen. Het spuiwater werd gemengd met rundveedrijfmest en water. Loonbedrijf Van der Post uit Aarlanderveen heeft het mengsel de afgelopen weken uitgereden met inzet van een sleepslangbemester. Het spuiwater komt van een chemische luchtwasser van een varkensbedrijf.

De melkveehouder uit Wassenaar heeft samen met twee collega’s de precisiebemestingscoöperatie Rijnland opgezet. In die samenwerking experimenteren zij al eerder het het gebruik van een mineralenconcentraat van varkensmest. Het aanwenden van spuiwater is ook een pilot van de coöperatie.


Het spuiloog wordt aangevoerd in IBC-containers, met een kuub inhoud. Met een mobiele kraan wordt telkens een container geleegd in de overslagcontainer. Vandaar uit wordt het opgezogen en gemengd met de rundermest en water.


De mest van het het melkveebedrijf wordt opgeslagen in een betonnen buitensilo. Daarin mixt Bos het tot een homogeen geheel. De loonwerker mengt met zijn machines twee delen drijfmest met een deel water. Per hectare wordt een kuub spuiloog toegevoegd, met daarin 51 kilo stikstof. De sleepslangbemester is gps-gestuurd en een volumemeter registreert de hoeveelheid toegediend spuiloog. Per hectare werd 27 kuub drijfmest aangewend.


Alle data van de dosering van de drijfmest en het spuiloog koppelt de loonwerker terug met de veehouder. Bos beschikt tevens over de analyseresultaten van zijn grond, de drijfmest en het spuiloog. Het waterschap betaalt de bodemanalyses. Voor het spuiwater heeft de coöperatie alleen het transport betaald.

Bron: Boerderij, 15/04/2022
Publicatie: 19-04-2022