Waterschap had RMS Venlo geen lozingsvergunning mogen verlenen
Vereniging Behoud de Parel en Vereniging Leefmilieu maakten eerder bij de rechtbank Limburg bezwaar tegen de door het waterschap verleende vergunning. Volgens de verenigingen is er niet genoeg onderzoek gedaan naar de risico’s van vervuiling van het afvalwater voor het milieu. De rechtbank Limburg verklaarde het beroep in april 2020 gegrond en voegde een aanvullend voorschrift toe aan de watervergunning.
De verenigingen vinden het aanvullende voorschrift niet ver genoeg gaan en zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. In reactie op het hoger beroep van de milieuverenigingen heeft ook het waterschap een incidenteel hoger beroep ingediend. De milieuorganisaties wijzne er op dat in de stoffenlijst waar RMS bij de lozing onderzoek naar moet doen uitsluitend gewasbeschermingsmiddelen zijn genoemd. RMS hoeft geen onderzoek te doen naar medicijnresten in het afvalwater.
Bovendien wordt voor de meeste stoffen ten onrecht een detectiegrens van 0,01 milligram per liter genoemd, in plaats van minstens 0,01 microgram per liter. Door de ruime detectiegrens zullen de meeste stoffen niet worden gedetecteerd. Verder zou de afvalwaterstroom elke maand moeten worden bemonsterd in plaats van slechts twee maal in de eerste 12 maanden. Ook zijn er in de vergunningen geen eisen gesteld aan de onafhankelijkheid van de monsterafname. De Raad van State vindt de ingebrachte bezwaren gegrond.
Meer informatie is te vinden in de uitspraak van de Raad van State.