Bijzondere samenwerkingsconstructie voor mestvergisting op melkveebedrijf

De broers Luuk en Thijs Janssen namen vorig jaar een mono-mestvergister in gebruik bij hun melkveebedrijf van 450 koeien in Siegerswoude. Ze meken gebruik van een samenwerkingsconstructie die binnen de coöperatie Jumpstart van FrieslandCampina is opgezet. De melkveehouders kozen daarbij voor een installatie van de Belgische fabrikant Biolectric.

Het door de mono-vergister geproduceerde biogas wordt via een wkk-installatie omgezet in groene stroom. De jaarproductie bedraagt circa 450.000 kilowattuur. Biolectric investeerde 400.000 euro in de installatie en blijft ten minste 5 jaar eigenaar. De opbrengst van de geleverde groene stroom is gedurende deze periode voor ook voor het Belgische bedrijf. Er is voor een periode van 12 jaar SDE-subsidie toegekend.


De melkveehouders ontvangen een gestaffelde prijs voor de geleverde mest. Daarnaast krijgen ze een vergoeding voor de Garantie van Oorsprong van de geproduceerde energie en een CO2-toeslag. De vergoeding voor de geleverde mest hangt af van het rendement van de installatie en maakt dat alle betrokkenen er belang bij hebben om de installatie zo goed mogelijk te laten draaien.


De restwarmte van de wkk-installatie wordt gebruikt om gras te drogen en de bedrijfsgebouwen en twee woonhuizen te verwarmen. De melkveehouders denken er ook aan om te investeren in een stikstofstripper voor het bewerken van het digestaat. Dat biedt kansen om de warmte nog efficiënter te benutten en de kunstmestgift te reduceren.

Bron: Boerderij, 12/04/2022
Publicatie: 13-04-2022