Ekwadraat en HoSt zetten consortium ReFerm op

De realisatie van kleinschalige groen gasinstallaties bij veehouderijen is een eenduidige en technologisch beschikbare oplossing voor de aanpak van het stikstof- en klimaatprobleem binnen de energietransitie. Adviesbureau Ekwadraat en de HoSt Groep uit Enschede zetten samen het consortium ReFerm op om zich hard voor de realisatie hiervan.

Ondanks dat de Nederlandse landbouw sinds 1990 de stikstofuitstoot al met 65% heeft verminderd, moet de sector de emissie van stikstof in de komende jaren nog verder terugdringen. Uitkopen van veehouderijbedrijven is een van de scenario's van het kabinet voor het aanpakken van de stikstofproblematiek. De kosten daarvan worden geraamd op 17 miljard euro. Dat is onnodig veel menen Ekwadraat en HoSt.


Wanneer de overheid 1 miljard euro investeert in een beschikbare en bewezen technologie, kan bij de helft van de Nederlandse melkveehouderijbedrijven de stikstofuitstoot met meer dan 50% worden teruggedrongen. Dit kan worden bewerkstelligd door in te zetten op emissiearme stalvloeren gecombineerd met het vergisten van rundermest in kleinschalige installaties.


Het systeem dat de consortiumpartners als oplossing zien bevat verder technologie voor het opwaarderen van biogas tot groen gas  en voor de verwijdering van ammoniak uit het digestaat en de omzetting hiervan in kunstmestvervangers. Ekwadraat en HoSt schatten dat er met de juiste financiële instrumenten in de periode tot 2030 circa 1500 installaties kunnen worden gerealiseerd.


Realiseren van deze technologie bij 50% van de Nederlandse melkveehouderijbedrijven is voldoende voor het behalen van 70% van de totaal gewenste reductie van de stikstofemissie in Nederland. Dat aandeel ligt nog hoger wanneer de technologie doelgericht bij bedrijven dichtbij Natura 2000-gebieden wordt gerealiseerd.


Daarnaast is het mogelijk met de technologie circa 107% van de CO2-reductiedoelstelling in de landbouw te realiseren en circa 25% van de Nederlandse groen gas doelstelling voor 2030. Met 1500 installaties kan jaarlijks 500 miljoen kuub groen gas worden geproduceerd. Daarmee wordt de Nederlandse energie-afhankelijkheid verkleind.


Bij de productie van reguliere kunstmest is veel aardgas nodig. Dit wordt vermeden door kunstmestvervangers te produceren uit vergiste mest. Efficiënt benutten van stikstof uit vergiste mest beperkt de vraag naar kunstmest en daarmee ook het aardgasverbruik.

Bron: Ekwadraat en HoSt, 05/04/2022
Publicatie: 05-04-2022