'Risico op explosie in mestkelder is met zorgvuldig beleid te minimaliseren'

Schuimvorming niet te ver laten komen door regelmatiger te mixen is de belangrijkste maatregel om het risico op een gasexplosie te minimaliseren. Daarnaast kan het een goed idee zijn om de kelder eens per jaar helemaal schoon te maken. In de een grote kelder blijft steeds een mestlaag zitten, waardoor de methaanvorming in verse mest sneller op gang komt.

Een explosie in een mestkelder is zeldzaam maar kan ernstige gevolgen hebben. Het betreft een gasexplosie, vanwege een hoge concentratie methaan. Bij een concentratie boven de 4% is elke vonk voldoende om een gasontploffing te ontsteken. Dat kan bijvoorbeeld doordat de mest langere tijd is opgeslagen en de luchtruimte klein is.  


Als de mest langere tijd heeft gelegen en schuim heeft opgebouwd, dan is het risico het grootst. Bij het mixen van mest met een behoorlijke schuimlaag is het belangrijk te zorgen dat er geen ontstekingsbronnen aanwezig zijn. Ook is het dan extra belangrijk om goed te ventileren, in de stal en in de kelder. Er zijn op de markt ook explosiemelders of LEI-melders verkrijgbaar.


Concentraties methaangas zijn onder emissiearme vloeren doorgaans hoger dan onder een gangbare roostervloer, maar de waarden zijn normaal nogg steeds ver verwijderd van de explosiegrens,. Wel zijn de gevolgen groter bij een dichte vloer, omdat de drukgolf hele vloerdelen omhoog kan blazen.

Bron: Wageningen University & Research, 29/03/2022
Publicatie: 29-03-2022