Zorgvuldige mesttoediening levert 50 tot 70 euro per hectare op

Ammoniakemissie bij het uitrijden van dierlijke mest betekent een direct verlies van stikstof op het agrarische bedrijf. Daar zijn verschillende factoren op van invloed zoals de concentratie ammoniumstikstof in de mest, het contactoppervlak met de lucht, de temperatuur, de wind, de luchtvochtigheid, de zuurgraad van de mest en de infiltratiesnelheid van de mest in de grond. Door een zorgvuldige mesttoediening kan de gewasopbrengst met wel 50 tot 70 euro per hectare toenemen.

In het kader van het project 'Bemest op z’n Best' werden onlangs op Agro innovatiecentrum De Marke in Hengelo (Gld) verschillende uittijdtechnieken gedemonstreerd. Twee verschillende machines reden achtereenvolgens 20 en 35 kuub mest uit in verschillende sleufdieptes. Eerst een serie onverdunde mest, daarna 40 en 55 kuub verdund met water. Met een emissiemeter werd de ammoniakemissie per methode gemeten.


Er kon ter plekke worden getoond dat als er teveel mest wordt toegediend en deze over de sleuven stroomt, de emissie hoger is. Netjes werken levert een duidelijk lagere emissie op. Op eerder bemeste percelen was te zien dat de mest beter benut wordt als deze voldoende diep en in de juiste concentratie is toegediend.


Het project 'Bemest op z’n Best' wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van Wageningen University & Research, Nutriënten Management Instituut, Louis Bolk Instituut, RIVM, TNO, het Vlaamse Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek en Delphy. Verder wordt samengewerkt met bedrijfsadviseurs die actief zijn in de melkveehouderij. Er wordt regelmatig afgestemd met belangenorganisaties, met name Cumela Nederland, Fedecom en LTO.

Bron: Verantwoorde Veehouderij, 21/03/2022
Publicatie: 23-03-2022